Nagykanizsa

2012.01.02. 10:19

A világ igenis szép: visszatekintés a művésztelep alkotásaiból

A Kendlimajori Ludvig Művésztelep 19 alkotótáborának anyagából nyílt retrospektív válogatás a nagykanizsai Magyar Plakát Házban. Az izgalmas kortárs tárlat január 10-ig látogatható.

Horváth-Balogh Attila

A kiállítást közösen jegyzi apa és fia, Ludvig Zoltán és Dániel.

- Elég nagy merítést állítottunk össze, a falakra többek közt bostoni, szingapúri, malajziai alkotók festményei kerültek, de természetesen saját alkotásokat és kisplasztikákat is bemutatunk - bocsátotta előre Ludvig Zoltán. - Ilyen széles válogatást még sehol sem lehetett látni a Kendlimajorban készült művekből, úgy vélem, rendkívül színvonalasra sikerült a kiállítás. Tizenkilenc művésztelep festményeiből, kisplasztikáiból kellett kiválasztanunk azt a 30-40-et, melyek a közönség elé kerültek - ami nem volt könnyű feladat, mondhatom.


Ludvig Zoltán hozzátette: az anyag megtekintését nagyon tudja ajánlani például középiskolásoknak, az ugyanis a kortárs művészet jelentős keresztmetszetét adja 1999-től kezdődően. A művészek sorában érdemes megemlíteni többek közt az ausztriai Georg Brandnert, a horvátországi Zeljko Hudeket, az Oroszországban élő Vladimir Ryabchikovot, valamint az egyiptomi Ahmed Shakrt. Az alkotók kivétel nélkül magasan kvalifikáltak, utóbbi például professzionális képzőművész.

Ludvig Zoltánnak amúgy egyfajta küldetés is ez a kiállítás, csakúgy, mint a művésztelep egésze, ahova olyan alkotókat igyekszik meghívni évről évre, akik pozitív képet tudnak kínálni a világról.

- Épp elég, hogy egyre inkább csak negatív híreket hallunk a televízióból, rádióból, ami miatt lassan már elfeledkezünk az élet színes oldaláról - magyarázta. - Sajnos, a világ művészete sem az általam képviselt irányba halad, manapság a botrányos látásmód került előtérbe - de azért nem adjuk fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!