Nagykanizsa

2011.11.21. 07:48

Nyitott bölcsőde: néhány órára be lehet adni a gyermekeket

Nagykanizsán nemrég ugyan tovább bővült a bölcsődei férőhelyek száma, ám az alapszolgáltatáson túl, október elsejétől időszakos gyermekfelügyelet igénybevételére is van lehetőség.

Sámel József

Mint azt Körmendi Viktória, az Egyesített Bölcsőde vezetője elmondta: a nemrég bevezetett új szolgáltatás legfontosabb célja, hogy alternatív és rugalmas napközbeni gyermekfelügyeletet hozzanak létre, amelynek segítségével a városban és a környező településeken élők anyukák könnyebben tudnak majd visszatérni a munkaerőpiacra.

- Ezt a lehetőséget elsősorban azok az édesanyák vehetik igénybe, akik részmunkaidőben dolgoznak, tanulnak, vagy éppen munkát keresnek - mondta az intézmény vezetője. - Az időszakos gyermekfelügyelet remek lehetőséget nyújt arra , hogy bölcsődei felvétel nélkül - a szülők igényének megfelelően - a gyermek néhány órát a kortársai között töltsön. Ezt a lehetőséget az Egyesített Bölcsőde mindegyik tagintézményében biztosítani tudjuk.


Mint azt Körmendi Viktória jelezte: a szolgáltatás havonta legfeljebb tíz alkalommal vehető igénybe. Az időszakos felügyeletnek természetesen ára is van, a térítési díj óránként 250 forint.

- A szolgáltatás igénybevételének egyéb feltételei is vannak, a szülőnek például be kell mutatnia a kötelező védőoltásokról szóló igazolást, illetve a gyermek egészségügyi kiskönyvét is - hangsúlyozta Körmendi Viktória, aki hozzátette: a szolgáltatás csak a 4 év alatti gyermekekre vonatkozik. - Aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, az előzetesen telefonon jelezze felénk ezen igényét, fontos ugyanis, hogy az időszakos felügyelet előtt néhány alkalommal fokozatosan beszoktassuk az új, bölcsődei környezetbe a kicsiket.

Mint megtudtuk: az időszakos napközbeni gyermekfelügyelet mellett egy másik, tavasszal induló szolgáltatást is bevezet az intézmény. Körmendi Viktória jelezte: rövidesen úgynevezett játszócsoport szolgáltatást indítanak, melynek lényege, hogy szombatonként a bölcsődés korú gyerekek szüleikkel közösen tölthetik az időt az intézményben, ahol sok játékban és vidámságban lesz részük.


Több mint 300 bölcsődei férőhely
Kanizsán nemrég 40 férőhellyel bővítették a bölcsődei ellátást, miután a város önkormányzata az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásának köszönhetően 72 millió forintból új bölcsődei egységet hozott létre. Az Attila utcában található Meseház Bölcsőde október óta működik, s az új férőhelyek mellett 13 munkahelyet is teremtett a beruházás. A fejlesztés eredményeként egyébként 300 fölé nőtt a bölcsődei férőhelyek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!