Nagykanizsa

2011.07.06. 16:56

Közösségi összefogással megújulhat a Kossuth tér

A Civil Kerekasztal kezdeményezésére a mai napon közösségi tervezési műhely alakult, abból a célból, hogy egy széles összefogás révén újítsák meg a nagykanizsai Kossuth teret.

Budavölgyi Kálmán

Az Ökotárs Alapítvány a MOL-lal együttműködve ismét meghirdette 2 fordulós pályázatát a közösségi funkciójú zöld területek létesítésére, fejlesztésére és rehabilitációjára.

A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület, partnerszervezeteivel eddig két alkalommal vett részt ezen a pályázaton, és mindig sikeresen. Első nekifutásra a Sétakert megtisztítására, valamint növényzetének és kerti bútorainak megújítására pályáztak. 2010-es nyertes pályázatukkal az 56-os Emlékkert és a Kálvin tér rehabilitációját fejezték be sikeresen, s adták át májusban kis ünnepség keretében a felújított parkokat.

Az idén kiírt pályázat segítségével a Kossuth tér megújulását szeretnék elősegíteni. Ezzel kapcsolatban tartottak július 6-án megbeszélést a helyszínen a Kossuth Óvoda és a tűzoltóság képviselői, Deák Varga Dénes városi főépítész, Horváth István a városközpont rehabilitációjának divízió vezetője, Kálovics Andrea városgondnok kertészmérnök, Szőlősi Márta a városrész önkormányzati képviselője, valamint az egyesület munkatársai.


Az összejövetelen megfogalmazódott, hogy a Kossuth térre vonatkozóan egy hosszú távú kertészeti, közlekedési és városrendezési terv kialakítása lesz szükség. A résztvevők szeretnék, ha a Szentháromság szobor kiváltásaként ide kerülhetne, az úgynevezett Török kút. Kívánatos lenne a Kisfaludi utcai járdák meghosszabbítása egészen a kórház előtti járdákig, gyalogátkelő helyek kialakítása, valamint a kórház előtti parkoló jobb közlekedésének megoldására érdekében a beálló útnak a vasútárok felé történő megnyitása.
Szeretnék új játékokkal megújítani a játszótéri részt. Az is felmerült, hogy a tűzoltóság épületében található Tűzoltó múzeum a parkban szabadtéri látványosságokkal bővülhetne. Igény lenne egy ivókútra (vagy a török kút ivókútként történő működtetésére), a park bútorainak cseréjére, továbbá arra is, hogy a tűzoltóság udvarából kivezető szolgálati úttest mellett készüljön el egy járda a gyalogosok részére. A program keretében új növények, fák, díszcserjék, egynyári virágok elültetésére is sor kerülne.

A megbeszélésen résztvevők megegyeztek abban, hogy terveiket két héten belül írásban rögzítik, s felkérik Szőlősi Márta képviselő asszonyt, hogy az augusztusi önkormányzati ülésen terjessze azokat képviselőtársai elé. A Civil Kerekasztal Egyesület pedig ennek megfelelően nyújtja be pályázatát az Ökotárs Alapítványhoz.


A résztvevők kérik Nagykanizsa polgárait, hogy javaslataikkal ők is járuljanak hozzá az akció sikeréhez.
A javaslatokat a Civil irodára juttassák el:
Nagykanizsa, Kálvin tér 5.,
E-mail [email protected].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!