Nagykanizsa

2011.06.06. 15:55

30 millió forint maradt a bérlőknél

Fél évvel ezelőtt a nagykanizsai önkormányzat 30 százalékkal csökkentette saját tulajdonú belvárosi üzleteinek bérleti díját. Az illetékesek szerint az intézkedés kedvező fogadtatásra talált.

Horváth-Balogh Attila

Kámán László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, a lépés óta több új bérlő jelent meg - például a Fő úton.

- Az elmúlt három évben összesen közel 60 százalékkal mérsékeltük a nem lakás célú bérlemények bérleti díját a Deák tér, a Király úti körforgalom, a Zrínyi és a Rozgonyi utcák által határolt területen -bocsátotta előre a vezérigazgató. - 2009-ben 15, 2010- ben pedig 10 százalékkal csökkentek a díjak, ezenfelül utóbbi esetben még az aktuálisan 4,2 százalékos infláció érvényesítésétől is eltekintettünk.

A díjcsökkentésnek köszönhetően újabb bérlők jelentek meg - a lépéssel további 30 millió forintot hagyott a bérlőknél az önkormányzat.

Kámán László hozzátette, tavaly év végén még 17 bérlemény állt üresen Nagykanizsa központjában. – A döntés óta az elmúlt fél évben többek közt telefontársaság és bankok béreltek helyiséget – jelezte Kámán László.

- A meghatározó belvárosi üzleteket most havi 1800 forintos négyzetméterenkénti áron hirdetjük. Azt reméljük, az új bérlők csak az első fecskék, akiket majd továbbiak követnek. Az Erzsébet téren már csak egy üzletünk van, ami bérlőre vár, az Ady–Fő út sarkán egy, kettő a Bazárudvarban, 4 pedig a Csengery utcán. Némileg rontja az esélyeket, hogy a háztartások költségeinek emelkedése és az általános gazdasági válság miatt a város lakosságának vásárlóereje folyamatosan csökken.

Ribaricsné Czinki Lívia a Vasemberház alatt nyitotta meg nemrég új üzletét. Mint azt érdeklődésünkre elmondta: ha nincs a kedvezmény, akkor is megvalósította volna a beruházást.

- Több üzletünk van Dunántúl-szerte, s mindenhogyan terveztük az ajándékbolt-hálózat bővítését - mondta. - Minket nem a kedvezmény motivált, ám mindenesetre jól jött, főleg most, hogy a nyári szezon és az Erzsébet tér munkái miatt tovább csökkent a kereslet. Szerintem az általános vélekedés az, hogy ha több lenne, az se volna baj.

Záhony Lajos, a Záhony Optika tulajdonosa még a csökkentett díjjal is havonta több mint 300 ezer forintot fizet bérleményéért. Ő úgy véli: az önkormányzat által nyújtott kedvezmény csak a szinten tartáshoz, a túléléshez elég a megnövekedett költségek és a csökkenő vásárlóerő miatt. Hozzátette: más, hasonló nagyságrendű városokban még kisebbek a bérleti díjak.

 

 

Kezdenek kiszorulni a kiskereskedők
A kedvezmények, díjcsökkentések révén az elmúlt két évben összesen 31,2 millió forintot hagyott a vállalkozóknál az önkormányzat. Ennek ellenére a belvárosi bérlemények, üzlethelyiségek bérbeadásában nehézségek léptek fel, ugyanis a város szélén jelentős bevásárlóközpontok jöttek létre, melyek gyakorlatilag kiszívták Nagykanizsa centrumából a vásárlóerőt. Emiatt kezdenek kiszorulni innét a kiskereskedelmi vállalkozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!