Nagykanizsa

2011.05.16. 18:41

Sárkányölő ovisok

Nagykanizsán, a Kossuth téri óvoda csöppségei és a Zrínyi Miklós Általános Iskola alsós diákjai számára rendeztek népi hagyományőrző játéknapot az utóbbi oktatási intézményhez tartozó Ságvári-kertben.

Szalabán Attila

Rengeteg hagyományos népi játék várta a gyerekeket – óvodásokat és kisdiákokat – hétfőn a Zrínyi Miklós Általános Iskolához tartozó Ságvári-kertben. Az oktatási intézmény ugyanis a Kossuth téri óvodával közösen egy sikeres pályázat eredményeként hétfőn némileg előrehozott gyereknapot tartott.

– Az interneten találtunk rá a Magor Magyarjai Népi Hagyományőrző Egyesületre, s velük vettük fel a kapcsolatot a gyereknap megrendezése érdekében – magyarázta Szabó Gabriella óvónő. – Mivel a költségek túl magasak lettek volna, s amúgy is jó a kapcsolatunk a Zrínyi-iskolával, ezért közösen pályáztunk, szerencsére sikerrel. Ennek eredményeként 97 óvodás és több mint 200 alsó tagozatos kisdiák szórakozhat most a Ságvári-kertben.

A Magor Magyarjai nevet viselő hagyományőrző egyesület rengeteg játékot állított fel a rendelkezésükre bocsátott területen. A gyerekek kopjával döfhették le az ádáz sárkányt, mocsáron lábalhattak keresztül, ágyúval lőhettek törökre, ugró nyuszit kaphattak el hálóval – hosszú volt a játékok listája. Mint azt Lőrincz Teréz alelnök elárulta: több történelmi kort idéznek a játékaik, de saját ötleteik is megjelennek. Egyesületükről szólva elmondta, hogy szeretnék minél szélesebb körrel megismertetni a hagyományos népi játékokat – ebben a munkában most elsősorban a gyerekeket célozzák meg, tudván, hogy belőlük is szülő lesz majd egyszer, aki átadhatja csemetéjének a fiatalkorában elsajátítottakat.


A nap alkalmából az óvodások is bemutatót tartottak: az „Áca cica” című játékot adták elő, nagy sikert aratva. Műsoruk után pedig csoportokban rohamozhatták meg az egyes állomásokat, ahol nem csak játszhattak, hanem versenghettek is egymással – no és persze a jutalmakért.

– Az iskolánk is szeretné, ha a gyerekek ilyen szellemes, értékes és kreatív játékokkal töltenék el a szabadidejüket – nézett körbe az önfeledten játszó gyerekekkel teli területen Faller Zoltán, a Zrínyi-iskola igazgatója. – A szabadidőszervezőknek köszönhetően érkezett újabb állomásához a Kossuth-óvodával kialakult amúgy is kiváló együttműködésünk, s valósulhatott meg ez a nap, melynek sikeréhez a szülők és a szülői munkaközösség tagjai is hozzájárultak. Tudjuk, hogy még nincs itt a gyereknap, de egyeztetnünk kellett az egyesülettel, hogy ők mikor érnek rá leutazni Nagykanizsára – és szerintem a kicsiknek ma is nagy örömet szereztünk.


Egyszerű ötlet is lehet nagyon kreatív
A Magor Magyarjai Népi Hagyományőrző Egyesület játékai közül nem mindegyiket ismerték egykor hazánk lakói – ám ettől függetlenül kiváló szórakozást nyújtanak a gyerekeknek. Erre példa a nyuszifogás: a textilállatkákat a közepén alátámasztott deszkára helyezzük, majd hirtelen rálépve „felugrasztjuk” a tapsifülest – melyet hálóval kell ügyesen elkapnunk. Semmi brutalitás, mégis izgalmas a játék, mely leköti a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!