Nagykanizsa

2011.01.10. 09:24

Segítség: házhoz megy a tűzifa

Az elmúlt napok enyhe időjárása jól jött a szegény sorsú embereknek, akiknek még tüzelőre sem jut. Tudnak-e nekik segíteni az önkormányzatok, ha újra támad a hideg?

Horváth-Balogh Attila

- Bevallom, jólesik az embernek, ha odafigyelnek rá és támogatják - szögezte le kérdésünkre a surdi Tislerics József, akihez az önkormányzat a minap vitetett egy utánfutóra való tűzifát. - Kanizsán, egy szállítmányozási cégnél dolgozom, de sajnos, a fizetésem nagy része elmegy a kölcsönre, amit az otthonom tetőszerkezetének felújításához vettem fel. Svájci frank alapú hitelről lévén szó, mostanság rendesen elszaladt a törlesztőrészlet. Alig marad pénzem az élelemre, tűzifára pedig már egyáltalán nem telik. Kevéske, egy hétre való volt még, de aztán már nem tudtam volna mivel fűteni...

A férfi, hogy takarékoskodjon, leginkább kerékpárral jár be dolgozni Nagykanizsára - a polgármester, Kanász János szerint ha valaki, hát József biztosan megérdemli a segítséget. De nem ő az egyedüli, akit tűzifával támogatnak.


- Önkormányzatunk minden évben felkészül a télre a tekintetben is, hogy igyekszünk segítséget nyújtani a rászorulóknak - tudtuk meg a településvezetőtől. - Évközben a közmunkások kitakarították a hegyi utakat, a kitermelt fát elraktároztuk, most pedig ingyen szétosztjuk. Sajnos, sok a szegény sorsú ember, s ahogy látjuk, évről évre többen vannak. Közülük azokat támogatjuk, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe - azoknak, akik csak a hasukat süttetik, s nem tesznek azért, hogy jobbra forduljon soruk, nem segítünk.

A polgármester elmondta: 10-12 köbméternyi darabolt, kályhakész fát visznek összesen 5 családhoz. S mint kiderült, Tislerics Józsefet egy alig használt kandallóval is meglepik .

Eszteregnyén a november közepén indult tűzifagyűjtő közmunkaprogram révén jutnak olcsó tüzelőhöz a rászorulók.

- A közmunkások révén 30 köbméter tűzifát kaptunk a Zalaerdőtől, ami a napokban jön meg - mondta érdeklődésünkre Kele Lajos polgármester. - Körülbelül 10 főnek tudunk adni belőle, fejenként 3 köbmétert, amivel remélhetőleg már kitartanak tavaszig.

A polgármester hozzátette még: a szegényebbeket a kedvezményes étkeztetési lehetőséggel is segítik.

Becsehelyen nincs tűzifa-osztás, merthogy Németh Géza polgármester véleménye szerint a rászorultság megállapítása egyáltalán nem könnyű feladat. Nagyon viszonylagos ugyanis, hogy ki a rászoruló.

- Az én szememben az a rászoruló, aki meg tudná fizetni a fát, csak éppen fizikai ereje nincs a behordáshoz, feldaraboláshoz - szögezte le. - Neki segítünk. Aki viszont hanyag, vagy lusta, az ne másra várjon, hanem tegyen meg mindent, s próbálja maga megoldani a problémáját.

A polgármester álláspontja keserű tapasztalatból fakad. Mint mesélte, pár éve megesett, hogy fát vittek egy segítséget kérőhöz, aki éppen a szomszéd kapujában várakozott, kezében szatyorral.
Demizson volt benne...


Kedvező áron juthattak tűzre valóhoz
A nemzetgazdasági tárca által indított tűzifagyűjtő közmunkaprogram a megyében a Zalaerdő Zrt. területén zajlott. A kitermelt fát az önkormányzatok kapják, melyek helyben döntik el, kinek van szüksége a köbméterenként nettó 1500 forintért megvásárolható tüzelőre. Térségünkből Eszteregnye, Homokkomárom, Fűzvölgy, Hosszúvölgy, Liszó, Murakeresztúr, Rigyác, Zalakomár, Bucsuta és Bánokszentgyörgy vett részt a programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!