Nagykanizsa

2011.01.14. 09:08

A fogyatékkal élőkre is gondol a könyvtár

A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban jó ideje megkezdett akadálymentesítés legújabb eredményei közé tartozik a nagyothallók számára kifejlesztett indukciós hurok.

Kelemen Valéria

A látásfogyatékosok legnagyobb örömére, immár két hónapja lehet használni a Halis István Városi Könyvtár folyóiratolvasójában elhelyezett hangos olvasó szkennert. Azóta szerencsére a halláskárosodottak sem panaszkodhatnak mellőzöttségre, hiszen a nemrégiben kihelyezett indukciós hurok már a számukra is lehetővé teszi az előadások és zenei programok zavartalan élvezetét.

- Leegyszerűsítve úgy magyaráznám el, hogy az indukciós hurok által keltett hanghullámokat a hallókészülékem belső jelzőrendszere veszi, mégpedig úgy, hogy a háttérzajokat elnyomja, a hangot pedig felerősíti - fogalmazta meg Horváth Elek, akit gyermekkorától folyamatosan ért hátrány a halláskárosodása miatt.

- A könyvtárban két helyen, a nagyteremben s a kiselőadóban is igénybe vehetjük a készüléket, így ha a leghátsó sorban ülünk, akkor is hallunk mindent, legyen beszéd vagy zene.

Horváth Elek szerint ezek után a hallássérültek a filmvetítéseket is éppen úgy élvezhetnék, mint az egészségesek, ezzel pedig újabb lehetőségek nyílnának meg előttük, például a szabadidő hasznos eltöltésére. - A városban már több helyen működő ügyfélhívó nekünk, nagyothallóknak nagy segítség - mondta a búcsúzásnál Horváth Elek- , ugyanakkor az is fontos lenne, ha például a kórházon belül, az általunk leglátogatottabb helyeken, a reumatológián és a tüdőgondozóban is bevezetnék az ügyfélhívó rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!