Nagykanizsa

2010.12.17. 09:19

Adni is nagyon jó: a diákok vittek ajándékot a gyermekotthon lakóinak

Megható pillanatoknak lehettünk tanúi csütörtökön Nagykanizsán a Zala Megyei Önkormányzat Gyermekotthonában, ahova zsigmondys diákok érkeztek saját készítésű ajándékokkal.

Kelemen Valéria

A Zsigmondy Vilmos és Széchenyi István Szakképző Iskola tanárától, Patonai Katalintól hallhattuk: az Ökumenikus Ifjúsági Iroda szervezte 72 óra kompromisszum nélkül című jótékonysági akcióhoz csatlakoztak a diákjaik.
 
- Az asztalos fiúk szívesen vállalták, hogy kis székeket csinálnának a csecsemőotthonban élő apróságoknak, a festő fiúk pedig a festést vállalták be első szóra  -  mondta az előzményekről a könnyűipari tanműhely gyakorlati oktatásvezetője, elárulva: a küldöttség azért érkezett  14 székkel, mert minden diák egyet készített, a rendes tananyaggal iparkodva, azon kívül munkálkodva.  - A másodéveseknek egy kicsit az elsősök is besegítettek az alapműveletekben, mert ők sem akartak kimaradni a jótékonykodásból. 

 


Hallhattuk: a zsigmondys lányok is csatlakoztak az akcióhoz, de egy kicsit másképpen. Apró karácsonyi ajándékokat készítettek, s elmentek az idősek otthonába, ahol zenés divatbemutatóval lepték meg a lakókat. A maguk varrta ruhákban mentek, s így szereztek örömet az időseknek.

-  Az iskolában nagyon fontosnak tekintjük az együttérzésre, empátiára nevelést, ami a mai világban kissé háttérbe szorul   - vélekedett a tanárnő, aki szerint egy jó szó, ötlet és bátorítás kell a kamaszoknak, s a legvagányabb diák is nyomban kapható lesz mások önzetlen segítésére.  

-  Nagy öröm számunkra, hogy vannak ilyen fiatalok, akik gondolnak a családot nélkülöző, nehezebb körülmények között élő gyerekekre  - mondta az átadást követően Mileiné Tóth Klára vezető gondozónő.  -  Nagyon sokat jelent nekünk, hogy nemcsak karácsony táján, de egész évben számíthatunk a támogatókra. A gyerekek is örülnek minden lehetőségnek, ajándéknak, legyen édesség vagy bármilyen apróság.    

Az óvodások csütörtök délelőtt is nagy kedvvel próbálták ki az ajándékba kapott székeket, s a zsigmondys diákok képviselőit  -  az asztalosnak tanuló Körmendi Ádámot és Balassa Istvánt, valamint a festő tanuló Szabó Attilát és Szatmári Tamást  - is olyan szeretettel vették körül, hogy bizony, a kamaszok is elérzékenyültek a feléjük áradó szeretettől.
 
- Odaadóan készítettük a székeket, örültünk annak, hogy szebbé tehetjük a gyerekek karácsonyát -   mondta Ádám, aki Istvánhoz és Attilához hasonlóan úgy vélekedett: az ajándékozónak is boldogságot jelent, ha segíthet.

 - A saját készítésű ajándéknak a családomban is sokkal jobban örülnek - fogalmazott Tamás, akit meghatott az óvodások öröme.


A Zala Megyei Önkormányzat Gyermekotthona negyven férőhelyes, s jelenleg 39 gondozott éli ott mindennapjait, 0-tól 18 éves korig. Az intézménynek Palinban, Nagyrécsén és Letenyén működik összesen hat lakásotthona, 69 gyermekkel, és van nevelőszülői hálózata is. A lakásotthonokban 10-12 kisgyermek él, míg a nevelőszülői hálózatban 17 család nevel 1-2-3 gyereket. A gyermekotthon kötelékébe ezáltal 142 fő tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!