Nagykanizsa

2010.11.22. 18:39

Hangosfelolvasó szkenner segít

Színes programokkal rendeztek családi hétvégét a kanizsai művelődési intézményekben, ahol nem szeretnék, hogy a kulturális rendezvények látogatása csak kevesek kiváltsága legyen.

Kelemen Valéria

Pénteken a Tűzmadár Mozgásszín nyilvános próbáját, szombaton – többek közt – a Népek zenéje bábműsort tekinthették meg az érdeklődők, akikre kézműves játszóház és táncház is várt, utóbbi a Dunántúl kincsei táncház sorozat részeként.

A Mozgáskorlátozottak Nagykanizsai Városi Egyesülete a családi hétvégéhez kapcsolódóan szervezte meg a Fogyatékkal Élők Nyílt napját, főként azért, hogy a fogyatékkal élőket tömörítő egyesületeket közelebbről is megismerhessék a kanizsai lakosok.

Információs pontot működtettek a Halis István Városi Könyvtárban szombat délután, ahol a szervezőkön kívül a Napfény Rákbetegek és Hozzátartozóik Nagykanizsai Egyesülete, valamint a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Szervezete is megjelent.


Kardos Ferenc igazgatóhelyettes vezetésével a könyvtári akadálymentesítés legújabb eredményeit is áttekintették, bemutatták a hangosfelolvasó szkennert (mellyel a bibliotéka bármely nyomtatott dokumentumát fel tudják olvastatni maguknak a látássérültek), s a hallássérültek az előadótermekben elhelyezett indukciós hurkok működéséről kaptak tájékoztatást.

A tartalmas programot a sok sikert elért, világjáró nagykanizsai mozgáskorlátozott sportolók (Zborai Gyula asztaliteniszező, Czimmermann József és Balogh Imre ülőröplabdázók) élménybeszámolójával folytatták. Végezetül a lendvai és más megyékből érkezett kollégáikkal egy hosszabb pályázati együttműködés lehetőségeit vitatták meg a kanizsai mozgáskorlátozott egyesület vezetői. 

Ezek is érdekelhetik