Nagykanizsa

2010.11.11. 09:24

A nyugdíjasok problémáinak nagy része a pénzhiányra vezethető vissza

Gyakori hiedelem, hogy a nyugdíjasok ideje végtelen, ők már azon korosztályt képviselik, akik mindenre ráérnek. Pedig nagyon sok idősödő - vagy ahogy nemrég egy konferencián fogalmazott az előadó: időtálló - ember napjai vannak betáblázva szinte percről percre. Nyugdíjasként is lehet ugyanis rendkívül aktív életet élni - miközben számos problémával is meg kell küzdeni.

Szalabán Attila

 - Nagykanizsa egy kisváros, annak minden előnyével és hátrányával - jegyezte meg Miha Tamásné, Klári tanár néni . - Nálunk sokkal nagyobb a nyugalom, több a zöldterület és kisebb a forgalom, mint egy nagyvárosban, mi több: a családi házas övezetben még mindig megvannak az emberei kapcsolatok,

- Magam részéről hangversenyekre szeretek járni, elsősorban a komolyzenét és a jazzt kedvelem - tette hozzá. - Kiállításokat látogatok, Müller Péter és Csernus doktor előadásait hallgatom. Legutóbb a jövőnk a gyerek című tárlatot néztem meg, nagyon tetszett.

Klári néni háromgyermekes, négyunokás nyugdíjas létére rendkívül aktív társadalmi életet él - a politizálás mellett számos karitatív megmozdulás kezdeményezője, a Rozgonyi Polgári Egylet megalapítója, amúgy pedig vállalkozó, hidegtálakat készít.

- Szerencsére megszoktam, hogy korán kelek és későn fekszem, így egy kicsit meg tudom nyújtani a napjaimat - mesélte mosolyogva, miközben kedvenc fodrászánál a búra alatt helyet foglalt. - Szigorú napirend szerint élek, fél háromig elvégzem a társadalmi és vállalkozói feladatomat, valamint a személyes ügyeimet, utána pedig kizárólag az unokáimé vagyok, akiket hozok-viszek, igyekszem nekik szórakoztató programokat is találni, no meg persze együtt tanulok velük.

Klári néni úgy vélte: a nyugdíjasok problémáinak legnagyobb része a pénzhiányra vezethető vissza. A nyugdíjak összegének csekély mivolta az érintettek életszínvonalát is alacsonyan tartja. Szerinte az, hogy a vállalkozások nem tudnak nyugdíjasokat alkalmazni az érvényben lévő jogszabályok miatt, hozzájárul az idősebb korosztály gondjainak fokozódásához.

- Egyre nehezebb kiváltani a drága gyógyszereket, a nyugdíj ugyanis nem követi még az inflációt sem - vélte. - Nagyon szomorú eseteket láttam, például volt, aki egy rendezvényen a teáját betöltötte a nála lévő termoszba, és hazavitte. Egy másik idős asszony kénytelen volt gyerekmenüt enni, mert a rendes adagot nem tudta megfizetni. Bárkivel beszéltünk az idősek helyzetéről, egy idő után az egészségügyre terelődött a szó. Nem csak a gyógyszerek árát sokallták az emberek: a legtöbben arról panaszkodtak, hogy hajlott koruk miatt az átlagnál jóval gyakrabban kell járniuk vizsgálatokra - ott pedig rendszeresen hosszasan várakoztatják őket. Mint mondták, az még hagyján, hogy a műtéti előjegyzések nem egyszer hónapokra szólnak, de idegőrlő kivárni például a kórházi laboratóriumnál szinte mindennap hosszúra nyúló sort is.

A közbiztonságról szót ejtve többen megjegyezték: nagy örömmel olvasták a hírt, hogy Nagykanizsa a legbiztonságosabb város Magyarországon, ám ettől függetlenül még mindig gyakran félnek egyedül sétálni késő este az utcán. Emiatt sokan inkább lemondják a sötétedés utáni programokat.

- Folyamatosan változik a helyzet, az egyik nyugdíjas jobban él, a másik kevésbé. Sajnos az utóbbiakból vannak többen - hallottuk Matos Andrástól, aki egyik jó barátjával, Sebők Istvánnal beszélgetett tegnap a nagykanizsai Vásárcsarnokban. - Persze mindenki azon van, hogy emelje a saját életszínvonalát. Ehhez azonban több bevételre lenne szükségük.

A határőrségtől nyugdíjba vonult férfi jelezte: saját nyugdíjas szervezetük is komoly erőfeszítéseket fejt ki annak érdekében, hogy tagjaik aktív életet élhessenek. Muraköz és Varasd megyei, valamint marcali barátaikkal kirándulásokat szerveznek.

- Az önkormányzat is sokat segít, hiszen pályázati úton is támogatja a nyugdíjasoknak szóló kezdeményezéseket - tette hozzá. - Persze segítségből sosem elég...

 

 


Anyagilag és erkölcsileg is támogat


Anyagilag és erkölcsileg is támogat

- Nagykanizsa a lehetőségeihez képest törődik az idősebb korosztállyal - szögezte le Cseresnyés Péter polgármester, az idősügyi tanács elnöke. - Erkölcsileg és anyagilag is mérhető ez a gondoskodás: az idősügyi tanács azzal, hogy rendszeresen foglalkozik az idősödő emberek problémáival, és azokat a városvezetés elé terjeszti, megteszi az első lépést mindazok megoldása érdekében. Ugyanakkor számos rendezvényünk szól az idősödő emberekről, melyekkel felhívjuk a figyelmet ezen korosztály megbecsülésének fontosságára. Másrészt azzal, hogy immár jó néhány éve a szépkorúaknak pénzbeli támogatást is adunk, anyagilag is segítjük őket. Nagyon fontos tény, hogy a nyugdíjas klubokat is rendszeresen támogatjuk, közvetett vagy közvetlen módon.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!