Nagykanizsa

2010.04.22. 11:37

Nepperek és pénzváltók (szubjektív jegyzet)

Nagykanizsán, a bankokon kívül nincs pénzváltási lehetőség. Valamikor a horvát kereskedelmi turizmus hőskorában a kuna és a forint napi árfolyamát hivatalos pénzváltó helyek határozták meg, és ott is cseréltek gazdát a kereskedelemben résztvevő nemzeti valuták. Legálisan. Biztonságosan. Napi milliós tételben.

Riersch Zoltán


Ma városunkban, valami(k) és valaki(k) miatt valutát átváltani és eladni a hatalmas hasznot lefölözni vágyó bankokon kívül csak a neppereknél lehet.

Hatalmas mennyiségű euró, dollár, kuna folyik át illegálisan, illetve hallgatólagos legalitással egy kanizsai áruház előtt a nepperek és az eladók, átváltók kezén. Amúgy a pénzváltással és vásárlással foglalkozók aranyos fiúk, a hamis pénz forgalmazása szóba sem kerülhet náluk. Napi középárfolyamon történnek a tranzakciók, és gondolom a haszon is tisztességes. Hogy senkinek sem szálka a szemben a tevékenységük, jól bizonyítja a nyílt színen történő – kereskedelem.

Vajon kinek az érdeke volt a hivatalos pénzváltó helyek megszüntetése?

Volt szerencsém több ország vendégszeretetét élvezni. A határ túloldalán hivatalos pénzváltók adtak biztonságos és legális lehetőséget az ottani valuta megvásárlására. Nekik is, nekem is jó volt. Kanizsa igazán - magyarosan - oldja meg ezt a kérdést


Kiegészítés
A jegyzetben nem lett megkérdőjelezve az áruház előtti pénzváltók /nepperek a magyar nyelv szerint/ tisztessége! Sőt! Ők legalább tisztességes napi középárfolyamon szolgáltatnak, nem uzsorakamattal, mint a bankok nagy többsége. Pont ez a cikk lényege. Aki megtehetné, nem harácsol, hanem kereskedik, aki meg kötelezően szolgáltathatna EU-s szinten, az uzsorakamatra ad el, és bagóért vesz. Amíg egy huszonegyedik századi uniós országban a kamatok a csillagokat is elérhetik különböző konstrukcióban, addig az igazi tisztesség jobban elérhető az árkádok alatt.

Megjegyzés: én is vettem nem egyszer valutát az említett helyen, s nem jártam egyszer sem rosszul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!