Nagykanizsa

2010.04.25. 16:13

A száz éve született Brunner Erzsébetre emlékeznek Indiában

A Nagykanizsáról indult Brunner Erzsébet festőművész születésének századik évfordulója tiszteletére tudományos szemináriumot rendeznek május elején magyar előadók részvételével az indiai Újdelhiben.

MTI

Május 3-án és 4-én az Indira Gandhiról elnevezett nemzetközi kulturális központban a szemináriumon Bethlenfalvy Géza, Keserü Katalin, Renner Zsuzsa és Kőfalvi Csilla tart előadást - mondta az utóbbi, a Képzőművészetek Háza és Magyar Plakát Ház igazgatója szerdai nagykanizsai sajtótájékoztatóján. Az intézmény Brunner Erzsébet legnagyobb magyarországi gyűjteményét őrzi.
   
A festőművészre emlékező kulturális fesztivál március 30-án kezdődött Delhiben a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ szervezésében. A rendezvény a nagykanizsai születésű Brunner Erzsébet és alkotótárs édesanyja, Sass Brunner Erzsébet Végtelen utazás címet viselő kiállításával indult. Április 30-án Brunner életmű-kiállítás nyílik India fővárosában, de fotókiállítással és dokumentumfilmek vetítésével is megemlékeznek az 1929-ben Nagykanizsáról indult, majd Japánban, Amerikában, Nagy-Britanniában megfordult, végül Indiában letelepedett festőnőkről.
   
A tudományos konferencián indiai, magyar, francia és holland művészek, művészettörténészek, tudósok, írók és zenészek elemzik a két alkotó művészetét és törekvéseit. Az Indiából 2009-ben Nagykanizsára került több mint 900 darabból álló gyűjteményt gondozó intézmény igazgatója, Kőfalvi Csilla a szemináriumon a dualizmus kori Nagykanizsáról, a Brunnerek és a város kapcsolatáról, valamint a zalai városban lévő alkotásaikról tart előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!