Nagykanizsa

2010.03.19. 03:29

Nevel és oktat

Zalaszabar - Alapítóinak célkitűzése szerint a keresztény értékeknek megfelelő életre is felkészíti tanulóit a Sík Sándor Római Katolikus Általános Iskola, eközben nagyon komoly tudással is felvértezi őket.

Szalabán Attila

A rendszerváltáskor merült fel a szülőkben és faluvezetőkben, hogy addig a nagyradai általános iskolában tanuló gyermekeik számára Zalaszabaron alakítanak ki új oktatási intézményt. A gondolatot tettek követték, az 1989-90-es tanévben már otthon tanultak az alsós gyerekek. Az új iskola kisvártatva a római katolikus egyház irányítása alá került, s 1994-től a kaposvári püspökség a fenntartója.

- Mi nem oktatás-nevelési munkáról beszélünk, hanem nevelésről és oktatásról - mondta Molnár Sándor igazgató. - Nevelési elveink alapja a krisztusi tanítás, melyet az egyház útmutatása alapján alkalmazunk. Tantestületünk pedig megpróbálja megmutatni mindenkinek - gyermekeknek és szüleiknek -, hogy miként lehet ebben a világban keresztényként élni.

A rendkívül korszerűen felszerelt, kiváló körülmények között működő, jelenleg 128 gyereket 17 tanárral és 6 technikai dolgozóval nevelő intézmény követelményrendszere a Nemzeti Alaptanterven alapul. Az állami intézményekhez képest a tanrendben természetesen pluszként jelennek meg a hittanórák, melyeket Kelemen István atya, zalaszabari plébános tart a gyerekeknek. Akiket ugyanakkor rengeteg hasznos, egyéb tudománnyal is igyekeznek felvértezni: a tanórákon túl számos szakkört működtetnek, melyeken a vasútmodellezéstől kezdve a gitározáson át a versenysportokig szinte mindent kipróbálhatnak a fiatalok. Mindez persze pénzbe kerül.- Alapnormatívát kapunk, plusz kiegészítő állami támogatást - tudtuk meg Molnár Sándortól.

- Ugyanakkor most január elsejétől bevezették, hogy ha egy önkormányzattól is kapunk támogatást, akkor annak összegét le kell vonni a kiegészítő normatívából. Az egyháznak tehát nagyon sokat kell vállalnia, szerencsére mindig számíthattunk a püspökség segítségére. A zalaszabari Sík Sándor Római Katolikus Általános Iskola mindenesetre a nehézségek ellenére komoly eredményeket ért el fennállása óta. A kisiskolák országos versenyén például atlétikából bronzérmesek lettek, a diákolimpia országos döntőjében szerepeltek diákjaik, de az egyes tantárgyakból kiírt versengéseken is számos szép sikert könyvelhettek már el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!