Nagykanizsa

2009.08.25. 02:28

Lovagi tárlatvezetés, korabeli viseletben (szeptember 5-én)

Iharos (kv) - A Szent László Király Lovagrend a sikeres X. Szent László Napokat követően sem tétlenkedik: a somogyvári bencés apátság területén tart tárlatvezetéseket az oda látogató turistáknak.

Kelemen Valéria

A Horváth Győző nagymester vezette lovagrend idén nyáron maradandó módon kívánta letenni névjegyét az egykoron Szent László király által alapított, és első nyughelyéül szolgáló somogyvári apátság területén.


A lovagrend tagjai felvállalták a hiteles történelmi ismertetést
Fotó: Kelemen Valéria

- A Műemlékek Nemzeti Gondnokságával írásos megbízási szerződést kötöttünk, miszerint idén nyáron több alkalommal is korhű, XI. századi katonai, illetve női viseletben vezetjük körbe az emlékhelyre látogató turistákat - mondta az iharosi székhelyű lovagrend nagymestere, hozzátéve: felajánlásukat örömmel fogadták, hiszen ezzel is kiszélesítették és színesebbé tették a történelmi emlékhelyként számon tartott egykori apátság lehetőségeit. Magyarországon ilyen tevékenységet eddig csak a székesfehérvári III. Béla Lovagrend végzett az egykori koronázó templom romjainál, s az iharosiak az ő bátorításukra mertek belevágni a projektbe. 

- Szent László király építette ezt a bencés apátságot, azért fontos számunkra, hogy jelen legyünk Somogyváron - árulta el Horváth Győző, akitől hallhattuk: idén öt alkalommal - legutóbb augusztus 22-én - végeztek tárlatvezetést, mindannyiszor délelőtt és délután is két-két órában, s emellett egész napos díszőrséget álltak korhű katonai viseletben Szent László király első sírhelyénél. Az iharosiak tárlatvezetése sikert aratott, hiszen mint a statisztikákból is kitűnt: megnőtt a látogatók létszáma azokon a hét végeken, amikor ők kalauzolták a turistákat. - Sokan igénylik a hiteles történelmi ismertetést - folytatta a nagymester, hozzátéve: terveik között szerepel az idegennyelvű tárlatvezetés, hiszen a Balaton közelsége miatt számos német turista keresi fel rendszeresen az emlékhelyet. 

A táralatvezetést az iharosi székhelyű lovagrend megbízási díj nélkül végzi, a névadó iránti tiszteletből - legközelebb szeptember 5-én. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!