Nagykanizsa

2009.08.07. 02:29

Kilépés, visszaugrás

Nagykanizsa-Sánc (hba) - A kerékpárosok az autók miatt nem mernek a Kaposvári úton közlekedni, inkább a gyalogjárdán tekernek ezerrel, nem egyszer veszélyhelyzetet teremtve.

zaol.hu

A problémára a 61-es főút belterületi részén, a Kaposvári úton lakók hívták fel a figyelmünket, akik épp a minap szemtanúi lehettek annak, ahogy egy, a főútra kimerészkedő biciklis ütközött egy autóval. De ez csak az egyik gond: több esetben kevésen múlt, hogy a forgalom miatt a járdán kerekező találkozzon a valamelyik udvarból kilépő gyalogossal...

- Túl sok a kerékpáros a járdán, ha kilépünk a kapun, gyakran ugyanazzal a mozdulattal vissza is kell ugranunk, ha nem akarjuk, hogy elgázoljanak minket - panaszolta Czuczi Tünde, a Kaposvári út egyik lakója. - Akkor sem jobb a helyzet, ha autóval indulunk útnak: hiába állunk meg a kapunál, s nézünk körül, mire elkezdenénk kitolatni, már ott is van egy kerékpáros, mert zúgnak ezerrel, abszolút nem figyelnek semmire... Jó párszor velem is megesett, hogy majdnem nekirohant az autómnak valaki.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Kondorosi Zoltánné is, akinek egészen friss élménye van a Czuczi Tünde által elmondottakról.

- Éppen egy hete történt velem is ilyen: akartam kilépni az utcára és alig tudtam visszahúzni a lábamat - idézte fel. - Olyan gyorsan jönnek, mintha rajtuk kívül más nem is létezne. Hogy mi lenne a megoldás? Szerintem egy kerékpárút.

- Itt már réges-régen kellett volna építeni ilyet, hiszen a Csónakázó-tó kedvelt kirándulóhely - vette vissza a szót Czuczi Tünde. - A hegyre is sokan mennek biciklivel és egyáltalán nem csodálkozom, hogy nem mernek kimenni a nagy forgalomba. Az viszont elvárható lenne tőlük, hogy a járdán lassabban haladjanak.

A lakók elmondták, a problémájuk nem újkeletű, s ugyan eddig nem jelezték a képviselőnek, ám a minap betelt a pohár, amikor a szemük láttára szenvedett balesetet a főúton kerekező.

- Talán az is megoldást jelentene, s a biciklisek is bátrabban mennének ki az útra, ha sebességkorlátozást vezetnének be az illetékesek - vélekedett Kondorosi Zoltán. - Amikor itt áll a rendőrség traffipax-autója, akkor óvatosabban közlekednek az autósok, de alighogy eltűnik, elszabadul a pokol. Egyébként pár évvel ezelőtt már kezdeményeztük, hogy legyen forgalomlassítás, több százan aláírtuk az ezt követelő aláíró ívet. Bevittük a polgármesteri hivatalba, ám ez idáig nem kaptunk választ rá.

Megkerestük az ügyben Jerausek Istvánt, a városrész önkormányzati képviselőjét is. A városatya jelezte: a lakók nyitott kapukat döngetnek, az önkormányzat épp most nyújtott be pályázatot a kívánt kerékpárút megvalósítására. Pályázati siker esetén jövő ősszel már sem a bicikliseknek, sem a gyalogosoknak nem kell kerülgetni egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!