Nagykanizsa

2009.07.17. 02:28

Még őrzik értékeiket a vasutas népművészek (augusztus 20-ig)

Nagykanizsa (hba) - Augusztus 20-ig tekinthető meg a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban a VIII. Országos Vasutas Népművészeti Kiállítás, melyre 52 kiállító hozta el alkotását.

zaol.hu

A hagyományos, háromévente megrendezett, díszesebbnél díszesebb népművészeti alkotásokat felvonultató seregszemlére még az ország másik végéből is érkeztek kiállítók, így többek közt Debrecen, Székesfehérvár, Békéscsaba, Hatvan, Nyíregyháza és Ludányhalászi is képviseltette magát. A pályaműveket (faragványokat, hímzéseket, csipkéket és szőtteseket) szakértő zsűri bírálta. Prokné Tirner Gyöngyi, a megyeszékhelyi Gébárti Kézművesek Háza intézményegység-vezetője, Száraz Csilla, a kanizsai Thúry György Múzeum igazgatója, illetve az elnök, Marx Mária etnográfus személye garanciát jelentett a grémium kellő szakmaiságára.

- Úgy gondolom, mindenféleképpen köszönet jár a kiállítás összes alkotójának, nagyon értékes anyagokkal örvendeztettek meg minket - mondta Kámánné Szép Terézia, a házigazda VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház vezetője. - Különösen fontosnak tartom ugyanis, hogy mai rohanó világunkban megőrizzük, sőt, továbbvigyük kulturális értékeinket. Azt hiszem, a vasutas közösségek ezúttal is bebizonyították, hogy méltóképpen tesznek eleget ennek az elvárásnak.

A zsűri döntése alapján a fafaragók közt a letenyei Boa Endre és Bedi László állhatott fel a képzeletbeli dobogó első két fokára, a harmadik helyet pedig a nagykanizsai Wegroszta Zoltán érdemelte ki. A csipkeverők közül a nagykálói Félegyházi Józsefné, hímzés kategóriában pedig a debreceni Gupcsóné Papp Katalin és Vislóczki Györgyné munkáit ítélték az első helyre érdemesnek. A kiállítás emlékére különdíjat kapott a szlovéniai vendég Lendvai Kapca Hímzőkör, illetve szakköri különdíjat adományoztak a Debreceni Főnix Díszítőművészeti Körnek és a Székesfehérvári Albaregia Hímző Szakkörnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!