Nagykanizsa

2009.07.21. 02:29

A partnerség jegyében - Négyhektáros park

Őrtilos (kv) - A csodás környezetben fekvő Szentmihályhegyen tartotta a Szektorok Közötti Együttműködés című projekt nyitó értekezletét a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület.

Kelemen Valéria

A projekt a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) demokrácia és partnerség fejlesztési kollégiuma támogatásával valósul meg, s célja a szektorok közötti együttműködés kialakítása, a civil szervezetek erősebb részvétele és pozicionálása a térségi fejlesztési programokban.

Budavölgyi Kálmántól,
a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület ügyvezető elnökétől megtudtuk, hogy a projekt keretében az elkövetkezendő egy évben workshopokat szerveznek, s egy fejlesztési konferencia zárja a programok sorát.

Az előzményekre is érdemes kitérni, hiszen a kezdeti lépéseket két évvel ezelőtt a Dél-Zalai Civil Fórum tette meg: kezdeményezésükre sikerült az önkormányzati, a vállalkozói és a civil szférát a közös cél érdekében csatasorba állítani. S mivel a dél-zalai fejlesztési partnerségen belül a Kerekasztal lett a domináns, ők nyújtották be az NCA-hoz az 540 ezer forintot eredményező pályázatot. A szentmihályhegyi rendezvény keretében egyeztetés történt a Sétakert rehabilitációjáról, valamint a Fogadd örökbe Nagykanizsa természeti értékeit programról is.

 - A Sétakert növényzetének megújítására szintén civil és önkormányzati együttműködés keretében kerülhet sor, reményeink szerint a MOL Zöldövezet című pályázatának forrásából - hallottuk Budavölgyi Kálmántól. - A tervek szerint őshonos magyar növényfajták ültetésével, s kültéri bútorok kihelyezésével szépülne meg városunk egyik legjobb adottságokkal rendelkező köztere. A városszépítésben is aktív szerepet betöltő civilek a közösségi programok szervezésével járulnának hozzá a Sétakert megújuláshoz, s a sport és kulturális rendezvényeik a Generációk találkozása című téma köré csoportosulnának. A népszerű parkra sokan fognak vigyázni, mivel a Kerekasztal által koordinált összefogás kiterjed a rendőrkapitányságra, a polgárőr egyesületekre, a városüzemeltető cégre, s az oktatási intézményekre. 

A Fogadd örökbe Nagykanizsa természeti értékeit programról megtudtuk, hogy ahhoz eddig tizenöt magánszemély, intézmény és közösség csatlakozott, akik a természeti értékeket folyamatosan védik, ápolják és gondozzák. Az Őrtilos-szentmihályhegyi projektnyitó értekezleten a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület elnökségi tagjai mellett a városüzemeltető Zrt.-t képviselő Gáspár András, Lancsák Lajos városi főkertész, s Gelencsér Tibor civil referens vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!