Nagykanizsa

2009.06.30. 08:49

Leépítések és átszervezések a kanizsai kórházban?

Nagykanizsa - Három pontban foglalta össze a kedvezőtlen gazdasági helyzet javítása érdekében kidolgozott programjának lényegét a Kanizsai Dorottya Kórház vezetése.

Szalabán Attila

A nagykanizsai egészségügyi intézmény vezetése már év elején jelezte: amennyiben minden változatlanul marad, több mint 400 millió forintos veszteséget szenved el idén a kórház. A prof. dr. Bátorfi József főigazgató vezette szervezet most három pontból álló helyzetjavító programmal rukkolt ki, mely átszervezéseket, leépítéseket javasol.


A kanizsai kórház főbejárata. A főigazgató nem engedélyezte, hogy az intézkedések által érintett szakterületekről készítsünk képet

Fotó: Szakony Attila

A dolgozók számára talán a legfájóbb a kórházi élelmezés létszámának 11 fős csökkentése lesz. Egyéb változások és átszervezések miatt további 2,8 álláshely is felszabadult, így összesen 13,8 főnyi leépítéshez kéri a vezetés a fenntartó nagykanizsai önkormányzat hozzájárulását - ezzel éves szinten 25 millió forintot remélve megtakarítani. Igaz, a felmentésekre, végkielégítésekre komoly összeget kellene biztosítani, ám az előterjesztés alapján erre az állami költségvetéstől lehetne támogatást szerezni.

A leépítés mellett átszervezésekre is sor kerülne. Egy cég például arra tett ajánlatot, hogy a kórház betegszállítással kapcsolatos feladatait ellátná, átvéve és tovább foglalkoztatva az eddig a munkával megbízott embereket. Az intézménynél jóval nagyobb gépjárműállománnyal rendelkező cég bevonásával évente mintegy 6 millió forintot spórolhatna meg a kórház.

Átadnák az intézeti gyógyszertár üzemeltetését is egy cégnek, mely közforgalmú gyógyszertárat építene ki, melynek beruházási és működtetési költségeit vállalná, s annak profitjából fedezné a kórház belső patikájának a logisztikai költségeit. Ezen lépés keretében az új üzemeltető átvenné a jelenlegi intézeti gyógyszertár személyi állományát és eszközeit is, a főgyógyszerész kivételével. Mindebből a kórház éves szinten 42 millió forintot takarítana meg.

Érdeklődésünkre prof. dr. Bátorfi József jelezte: gyakorlatilag lezárulnak a kórház lehetőségei, tovább nem nagyon tudják húzni a nadrágszíjat. Amennyiben tehát a válság tovább súlyosbodna, a főigazgató szerint nem tudnának mást tenni, mint segítségért fordulni a fenntartóhoz.

Ugyanakkor a nagykanizsai közgyűlésnek mindebből csak a létszámleépítésekre kell rábólintania. A helyi egészségügyi bizottság legutóbbi ülésén elhangzott, hogy a betegszállítás és a gyógyszertár ügyében dr. Tuboly Marianna jegyző állásfoglalása alapján a testületet csak tájékoztatni kell a kórházmenedzsment döntéseiről.

A legutóbbi közgyűlésen lekerült a napirendről a javaslat: szocialista oldalról jelezték, hogy szerintük a tájékoztatás burkolt privatizációs lépésekről szól, melyet mégis a testületnek kellene megvitatnia, és nem csak egy tájékoztatót meghallgatni róla.


A fotó, a pánik és az összefüggések
Szerettünk volna fotót készíteni az érintett szakterületek egyikén – ehhez szóban meg is kaptuk a főigazgatói hozzájárulást. Mikor megjelentünk a kórházi gyógyszertárban, mégis akadályba ütköztünk: prof. dr. Bátorfi József telefonon közölte, hogy a sajtó pánikot okozna az érintett területeken, ezért nem járul hozzá a belső fotó elkészítéséhez. Megjegyeznénk: jelen esetben olvasóinkat egy közgyűlési előterjesztésről tájékoztatjuk – azt pedig a menedzsment írta.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!