Nagykanizsa

2009.04.07. 02:27

Működési hiánnyal küzdve

Letenye (kv) - A 2008. évi költségvetésének zárszámadásáról is tárgyalt a múlt heti ülésén a képviselőtestület, s annak vérehajtását 876 millió 327 ezer forint teljesítéssel fogadta el.

Kelemen Valéria

Kuprivecz József, a pénzügyi bizottság elnöke kiemelte: hasonlóan az előző évekhez, a 2008. évi büdzsé összeállításakor is szembesültek azzal a ténnyel, hogy az önkormányzat a kötelezően ellátandó feladatait a rendelkezésre álló pénzösszegeiből nem tudja megvalósítani, azaz működési hiánnyal küzd.

Ennek dacára a tervezés olyan célkitűzést határozott meg, hogy a településen ellátandó feladatok, az intézmények üzemeltetése nem lehet alacsonyabb színvonalú az előző évinél. Az önhikis pályázaton elnyert működési hiánytámogatás jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a gazdálkodási évben a feladataik nagy részét meg tudták oldani, persze a korlátozások figyelembe vételével. A letenyei önkormányzatnak a működési bevételeit egyre nehezebb növelni, mivel mind kevesebb a fizetőképes kereslet azokra a szolgáltastásokra, amelyeket biztosítani tudnának. Az intézményeik sem rendelkeznek olyan lehetőségekkel, amelyekkel jelentős bevételekre tehetnének szert, így csak pályázatokon tudnak elindulni, melyekhez ráadásul nem is mindig áll rendelkezésre a szükséges önrész.

Mindamellett, hogy gazdálkodásukat csak működési hitel felvételével tudták tervezni, a takarékos gazdálkodás és a nem várt bevételek lehetővé tették, hogy az év közben felvett folyószámlahitelük - amely a likviditási problémákat időlegesen megoldotta - az év végére visszafizetésre került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!