Nagykanizsa

2009.04.10. 02:29

Lakossági igényre

Nagykanizsa - Habár alig egy éve módosította a közgyűlés a kerti hulladékok égetését szabályozó rendeletét, most ismét változtatott rajta. És nem biztos, hogy ezzel jobb lett...

zaol.hu

A tavalyi módosítás keretében a képviselők a füstölgést megengedő heti két napot megtoldották még eggyel. Március 13-ai hatállyal utóbbit visszavették, s beemeltek a rendeletbe egy, a lakott ingatlanoktól mért 25 méteres védőtávolságot, amelyen belül nem lehet tüzet gyújtani. Ez bizonyos esetekben lehetetlen helyzet elé állítja a kiskert-tulajdonosokat: megesik, hogy az előírt védőtávolság nem biztosítható, mert a telek széleinek lakóháztól mért távolsága ennyi sincs. Nekik három választásuk lehet: a kályhában tüzelik el a kerti hulladékot, esetleg komposztálják, amihez - ha nagyobb ágdaraboktól is meg akarnak szabadulni - be kellene szerezniük egy aprító berendezést.

- Környezetvédelmi szempontból az égetés kapcsán mindig két érdek ütközik - mondta elöljáróban Partiné dr. Szmodics Györgyi, a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályának vezetője. - Azoknál, akik nagyobb területtel rendelkeznek, kertészkednek, gyümölcsfáik vannak, felvetődik, hogy mit is kezdjenek a tevékenység során keletkező kerti növényi hulladékkal. A másik oldal képviselői pedig abszolút az égetés ellen vannak, ők teljes tilalmat szeretnének. A két érdek között nagyon nehéz egyensúlyt teremteni, s nem is mindig sikerül. Az utóbbi időben a közgyűlés részéről felmerült, hogy a korábbi rendeletet tekintsük át, s újabb javaslatokat terjesszünk elő. Voltak ugyanis lakossági jelzések, miszerint az égetésre lenne igény, mert máshogy nem tudnak megszabadulni a kerti hulladékaiktól. Az egyik nagy változás éppen ebből következik: míg korábban a belváros teljes területén tilos volt az égetés, addig mostantól ősszel és tavasszal egy-egy hónapon át, hétfői és keddi napokon engedélyeztük azt.

A közigazgatási osztály vezetője kitért arra is: a minimális védőtávolságot meghatározó passzus a sűrűn lakott belvárosi rész miatt került be a rendeletbe, hiszen ott is van példa arra, hogy a lakóépületekhez kisebb kert is tartozik. A harmadik lényeges módosítás a hulladékégetésre engedélyezett napok számát érinti, a korábbi heti három (hétfő, kedd és szerda) helyett most már csak két napon, hétfőn és kedden lehet füstölögni, a 8 és 18 óra közötti időszakban. A zártkerti, külterületi ingatlanok esetében pedig az általános tilalmi, azaz a nyári időszakot és a vasár-, illetve ünnepnapokat kivéve bármikor lehet égetni - mondta az osztályvezető asszony.

Azon felvetésünkre, hogy sok esetben még a külső városrészekben sem biztosítható a lakott ingatlanoktól mért 25 méteres védőtávolság, az osztályvezető azt mondta: mint minden szabályozás, ez is általános jellegű, ezért természetesen előfordulhatnak kivételek. Ha az ingatlantulajdonos nem tudja felaprítani, vagy valamilyen tüzelőberendezésben elégetni növényi hulladékát, akkor számára nincs más megoldás: díj fizetése ellenében be kell szállítania azt a hulladéklerakóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!