Nagykanizsa

2009.03.27. 03:27

Nyugdíjasokkal, a dalok nyelvén

Nagykanizsa (kv) - Dalos ajkú idősekkel telt meg tegnap délután a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház: ugyanis 15 zalai egyesület fogadta el a MOL Bányász Nyugdíjas Klub invitálását.

Kelemen Valéria

A MOL Bányász Nyugdíjas Klub tavaly hagyományteremtő szándékkal, a városi és városkörnyéki kulturális csoportokat célozva hívta életre a dalostalálkozót. S mivel nekik is van egy nagyon jól prosperáló asszonykórusuk, úgy gondolták: a népi hagyományok bemutatása és megőrzése nem lehet magánügyük. Már az első rendezvényre is tizenegy csoport érkezett a vasutas művelődési házba, s a rendezők örömére tegnap a kanizsaiak mellett Zalakomártól Zalaszentbalázsig, Szepetnektől Tótszerdahelyig, Eszteregnyétől Nagyrécséig, Fityeháztól Zalaszentmihályig tizenöt csoport alkotta a mezőnyt. S mint a résztvevőket köszöntő Fehér Imre, a MOL Bányász Szakszervezet elnöke elmondta: ezúttal sem versenyt, hanem bemutatót szerveztek, az idősebb korosztály komfortérzetének javítását szem előtt tartva. 

- Nagyon szeretünk énekelni, így örömmel jöttünk - mondta a Szepetneki Nefelejcs Egyesület elnöke, Grabant Jánosné, elárulva: zalai szerelmes nótákkal készültek, Vajda József gyűjtéséből. - Ilyenkor sok régi ismerőssel találkozunk, új barátságok is szövődnek. Korosztályunknak kellenek az ilyen prorgamok, melyek kiemelkednek a hétköznapok szürkeségéből. 

Elsőként a szervező klub tagjaiból 1996-ban alakult, s 13 fővel működő MAMIK Hagyományőrző Dalkör lépett fel, katonanótákkal alapozva meg a hangulatot, majd jöttek a többiek, a fiatalságnak is példát szolgáltatva a jó közösségi életből. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!