Nagykanizsa

2009.03.23. 03:27

Asztalra kerültek a pincék féltett kincsei

Homokkomárom (pa) - Közel 45 fajta bort kóstolt végig szombaton a zsűri, hogy eldöntse, melyik minta érdemli ki a falu bora megtisztelő címet.

Sámel József

A településen már jó ideje hagyomány, hogy a tél végén a helyi gazdák elhozzák pincéjük mélyéről féltett kincseiket, s azt a szakértő zsűri asztalára teszik. A bírálók - a nyílt érzékszervi bírálat alapján - ezúttal is véleményt alkottak a nevezett mintákról, s mint az kiderült: a vörösborok minősége idén elmaradt a fehérekétől. Az egyik legjellemzőbb hibaként a túl sok ként - mely elfedte az ízt, a zamatot, s a nedűk valódi illatát - említette a zsűri, melynek tagjai közül Horváth Miklós és Nink Károly arra is ígéretett tettek, hogy - megfelelő létszámú érdeklődő esetén - szakmai tanácsokkal látják el a helyi vörösbortermelő gazdákat. A versenyre benevezett minták zöme amúgy fehérbor volt, a 33 fajtából 6 arany, 1 ezüst és 11 bronz minősítést kapott. A vörösborok közül 2 arany, 3 ezüst és 4 bronz minősítés született. A falu bora elismerő címet végül Czinki Ferenc kurtahegyi olaszrizlingjének ítélte oda a szakértő zsűri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!