Murakeresztúr

2016.10.13. 09:22

A Zrínyiek nyomában a Felvidéken

Murakeresztúr, Zalaszentbalázs - A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános iskola és a zalaszentbalázsi Petőfi Sándor Általános Iskola közös kiránduláson vett részt a Felvidéken.

Horváth-Balogh Attila

A történelmi kirándulás programjában szerepelt Mikszáthfalva, azaz Szklabonya, ahol Mikszáth Kálmán született. Jártak az emlékmúzeumban, ahol megnézhették az életéhez kapcsolódó fotókat, kézírásos műveit. Ezután Alsósztregovára utaztak, ahol megnézték a Madách-kastélyt.

Fotó: Kovácsné Kővágó Anna

Az első nap utolsó állomása a füleki vár volt. Ez egy hajdani vulkán lekopott bazaltperemére épült középkori erődítmény Szlovákiában, Fülek város közepén. A sasfészek Nógrád legjelentősebb műemléke. A második napon felkeresték Krasznahorka büszke várát, melynek egy része 2012-ben leégett, a felújítási munkák még tartanak, így nem mehettek be a várba, csak kívülről csodálhattuk meg. Gömör és Rozsnyó is szerepelt az úticélok között, a rozsnyói Fábry Zoltán Óvoda, Alapiskola és Középiskola kertjében a magyar nyelvű oktatási intézmény pedagógusaival és diákjaival közösen elültettek egy fát is a közös barátság jelképeként.

A történelmi túra utolsó állomásaként Kassát keresték fel. A Zrínyi-iskola diáksága számára a történelmi túra azért is fontos volt, mert követték a Zrínyiek vérvonalát, Zrínyi Ilona és fia, II. Rákóczi fejedelem útját a Felvidéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!