Murakeresztúr

2013.04.25. 08:12

Ráfizetés a nagy kuka, kisebbet pedig nem választhatnak

Murakeresztúr,on 350 aláírást gyűjtöttek össze az emberek, mert méltatlannak tartják, hogy egységesen 120 literes edényméret után kell hulladékszállítási díjat fizetniük. Miközben van, akinek egész hónapban nem telik meg a kukája.

Horváth-Balogh Attila

- Nézze, ez három heti termés - nyitotta fel 120 literes edénye fedelét az egyik lakó, Rulek József. - Ha lenyomnánk, még félig sem lenne. Ezért nem értem, mire föl kell annyit fizetnünk, amennyit.

Mint azt Rulek Józseftől megtudtuk, az "annyi" évente 43 ezer forint. Ami a lakosság részére tavalyhoz képest 286 százalékos emelkedést jelent, igaz úgy, hogy az önkormányzat idén már semmit nem vállal be a költségekből, a hulladékszállítás díja teljes egészében a lakókat terheli.

- Az aláírásgyűjtéssel azt akarjuk elérni, hogy az egy címre bejelentett lakók számához igazodóan, arányosítva fizethessük a díjat, mert szerintünk úgy igazságos - jelentette ki egy másik lakó, Szabó Gyula.

Fotó: Szakony Attila

Pavlicz Lajos polgármester kérdésünkre elmondta: az önkormányzat az előző időszakban évről évre többmillió forinttal egészítette ki a lakosságtól befolyó kommunális adó összegét.

- A kommunális adóból tavaly 9,5 millió forintunk keletkezett, a szemétszállítás pedig 12-13 millióba került, a kettő közti különbözetet az önkormányzat finanszírozta - bocsátotta előre. - A szolgáltató, a Netta-Pannonia Kft. jogelődje, a Saubermacher idén 16-17 milliós árajánlatot tett arra az esetre, ha továbbra is az önkormányzat fizeti a számlát. Ha felemeltük volna a kommunális adót a maximális 26 ezer forintra, akkor sem keletkezett volna akkora bevételünk, ami teljes egészében fedezné a hulladékszállítás új díját. A kommunális adót az önkormányzat ingatlanadó-bevételként szedte a lakosságtól. Mivel komoly költségvetési hiánnyal küszködünk, az idei évtől már nem vállalhatta fel az önkormányzat, hogy a lakosság helyett fizesse a szemétszállítás díját. A feladatfinanszírozás miatt az önkormányzatoknak szigorú költségvetési gazdálkodást kell folytatniuk, márpedig a szemétszállítási díj fizetése nem tartozik a kötelező feladatok közé, ezért azt az állam nem is finanszírozza.

Pavlicz Lajos jelezte, a céggel 2008-ban kötötték meg a közszolgáltatási szerződést a törvényi előírásnak megfelelően 10 éves időtartamra, így azt 2018-ig nem lehet felmondani. Hozzáfűzte még, az edényméret-változtatás sajnos, nem csökkentené a díjakat, ugyanis az éves szolgáltatási összeg fix, azt mindenképpen be kell fizetni a településről edénymérettől függetlenül.

Szabó Gyulától kedden megtudtuk: az aláírásokat elvitték a kormányhivatalhoz, ahol viszont azt tanácsolták, hogy petíciójukkal keressék fel az önkormányzatot, vagy ha más lehetőség nincs, forduljanak bírósághoz.

 

Horváth Balázs, a Netta-Pannonia Kft. ügyvezetője elmondta, Murakeresztúron jelentős elmaradás volt a díjfizetésben, ezért már tavaly ősszel elkezdtek tárgyalni a lakossági számlázásról, mely során a képviselőket is tájékoztatták a költségnövekedés okairól; az edényméret vonatkozásában pedig a kormányrendelet a mérvadó, s a Netta-Pannonia a mindenkori szabályozóknak megfelelően működik. Hozzátette, decemberben lett volna mód arra, hogy az önkormányzat helyi rendeletben határozza meg a kedvezményeket és eltérítse a díjakat, ám erre nem került sor, most pedig már nincs rá lehetőség. Úgy véli: a beharangozott rezsicsökkentés várhatóan könnyebbséget hoz majd a szemétdíj fizetésével kapcsolatban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!