MOBIL Zalaegerszeg

2017.05.26. 12:44

Multimodális szállítmányozás: a fuvar háztól-házig

A logisztikai cikkekben egyre többször látjuk a multimodális szállítmányozás kifejezést. Mit jelent ez pontosan?

Mihály Szilvia

A multimodális vagy más néven kombinált fuvarozás azt a háztól-házig való szállítmányozást jelenti, amikor a feladott árut különféle közlekedési eszközök segítségével továbbítják a címzetthez.

Például Kínában egy gyár vonatra teszi a legyártott alkatrészeket, azt konténerszállító hajó továbbítja Európa egyik tengeri logisztikai központjába, ahol aztán kamionra kerül, és közúton jut el a megrendelőhöz.

A szállítmányozás során az áru ugyanabban a konténerben marad, azt nem kell ki és be pakolni, rakodó daruk segítségével konténerestül kerül egyik járműről a másikra.

A szállítás kisebb szakaszait teszi meg a szállítmány közúton, többnyire a feladó cégtől egy nagy logisztikai központig, és a címzett előtti szakaszon; nagyrészt vízi úton hajón, vagy szárazföldön vonatszerelvénnyel halad a konténer.

A költséghatékonyabb vízi és vasúti szállítás egyrészt környezetkímélő másrészt energiagazdaságos is. Egyszerre sokkal nagyobb tömegű áru szállítható, és nem kell külön kísérő vagy szállító személyzet minden egyes konténerhez, mint a kamionos fuvarozás esetében.

Az áruszállítási technológia korszerűsítésének egyik fontos pillére, hogy a különböző közlekedési ágazatok együtt tudjanak működni. Ehhez olyan elosztó logisztikai központokra van szükség, ahol megfelelő technológia áll rendelkezésre az áruk átpakolására.

Az alábbi videó bemutatja, milyen komoly előkészületek, logisztikai és rakodási technológia szükséges egy-egy konténer továbbításához.

Zalaegerszegen az új konténerterminál a koperi kikötőből vasúton érkező árut tudja majd a közúti kamion és a belföldi vasúti forgalom részére átadni.

Ha érdekli a modern logisztika vagy szeretne továbbtanulni ebben a témában, akkor az I. MOBIL - Országos járműipari és logisztikai szakkiállítás és konferencián lehetősége lesz közelebbről megismerni a különféle szállítmányozási módokat, szállító járműveket és a szakmai képzéseket végző intézeteket is.

Ingyenes regisztráció a rendezvényre az alábbi linken:

I. MOBIL - Országos járműipari és logisztikai szakkiállítás és konferencia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!