Milejszeg

2015.05.15. 13:09

Spiró György író nyitotta meg a Zsuppán-kert szezonkezdő tárlatát

Milejszeg - Spiró György Kossuth-díjas író nyitotta meg vasárnap Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós közös tárlatát a Zsuppán-kertben.

Magyar Hajnalka

A bogrács alján az ebéd emléke, a vendégek már a meredek domboldalon baktatnak, s felérve belépnek a szalmával felszórt pajtagalériába. A megkapó hangulatú birtokon egy budapesti festőművész házaspár alkotásaiból nyílik tárlat, Spiró György ajánlásával. Utóbbit kérdezzük, járt-e már a vidéken?

– Még nem, de gyönyörű, akárcsak ez a hatalmas kert – mondja Spiró György, aki ritkán vállal hasonló felkérést, most barátai kedvéért tett kivételt. Szüts Miklós festőművész azonban többféle zalai kötődésről is számot adhat.

– Még a hetvenes években részt vettem az Egervári művésztelep munkájában, már akkor bebarangoltam a vidéket. Most is a „bonyolultabb", szerpentines úton jöttünk, valami mámorító. Az Alpok csúcsaitól az ember megrendül, az itteni lankák azonban szelídek, emberiek, édesek – lelkesedik a zalai tájért az alkotó, aki azt is megosztja velünk, hogy imádott nagybátyja dr. Degré Alajos, a Zala Megyei Levéltár igazgatóhelyettese volt. Vojnich Erzsébetet a tárlatról kérdezzük.

– Közös barátok révén kért fel bennünket a házigazda, Nagy András. Amit ő itt megteremt, olyan szívmeleg, missziós munka, amire nem lehet nemet mondani.

Közben felcsendül a blues, Végh Benedek, Kaiser Ákos és Török Viktor muzsikál.

Spiró György, Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós a pajtagalériánál. Fotó: Katona Tibor

A továbbiakban is rangos programokat kínál a Zsuppán-kert, egészen augusztus végéig.

Június 6-án gyereknapi vigalomra és kézműves foglalkozásokra várják az érdeklődőket, Pályi János bábelőadása és Nagy Juli meseillusztrátor kiállítása mellett agyagozás, gyöngyfűzés, nemezelés, mézeskalács készítés is várható.

Június 28-tól július 5-ig Szegény ember tábora címmel rendeznek interaktív életmódtábort, ahol parasztgúnya készítés, bugylibicska faragás és tarisznyanemezelés is szerepel a programban.

Július 11-én kiemelkedő irodalomtörténeti jelentőségű rendezvénnyel rukkolnak elő, a Petri György Sziveri János kiállítás és beszélgetős est a Párhuzamosan címet viseli.

Másnap a Színművészeti Egyetem hallgatóinak kiállítása nyílik, címe: A fiú, aki világgá ment, hogy megtanuljon félni.

Július 13-18 között Napraforgó tábort rendeznek, s augusztus 8-án avatják a Költészet Csarnokát (egy újabb szalmaépület), Hobó József Attila estjével.

Zárásként augusztus 9-én Szakál István Göcseji tájszótárának könyvbemutatója, valamint a zalabesenyői Karinthy Színpad előadása ígér élményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!