májustól

2021.02.07. 07:00

Új címkét vezetnek be a gumikra

Májustól új gumiabroncscímkét vezetnek be az Európai Unióban a vásárlók pontosabb tájékoztatása érdekében.

ZH

Élénkül a használtautó-piac, negyedévről negyedévre újabb csúcsokat dönt Illusztráció: Shutterstock

Az EU-ban 2012 óta kötelező a forgalomba hozott gumiabroncsokat tájékoztató címkével ellátni. Ezen a gumi gördülési ellenállását (mint gazdaságossági jellemzőt), a fékutat nedves útfelületen vészfékezéskor, és a gördülési zaj értékét kell feltüntetni. A vásárlók egymással összehasonlítható információ alapján dönthetnek az abroncsok vásárlásakor.

Ez év májustól hatályos az új jogszabály, amely alapján a címkén a gördülési ellenállás és a vizes úttesten való fékezés új szerkezetű osztályozást kapott, míg a zajteljesítményt ezentúl a decibelek száma, és az ennek megfelelő A, B vagy C betűk jelzik. A címkén található QR-kód beolvasásával további információk is elérhetők lesznek. Az új szabályok a nehézgépjárművek C3 abroncsaira is vonatkoznak, ezek eddig nem tartoztak az Európai Unió címkézési szabályainak hatálya alá. A címkéket a fogyasztók számára jól láthatóan kell elhelyezni mindenhol, ahol gumiabroncsokat árulnak, beleértve az online boltokat is. A későbbiekben a címkéknek a kilométerben kifejezett maximális élettartamra, a kopásra, az újrafutózott abroncsra és a havon és jégen mért tapadásra vonatkozó adatokat is tartalmazniuk kell. A kilométerben kifejezett élettartammal és a kopásállással kapcsolatos információ feltüntetése akkor válik majd kötelezővé, ha megjelennek a megfelelő tesztelési módszerek.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!