Lóerő

2018.10.06. 16:00

Kötelező lesz a figyelmeztetés a biztonsági övek használatára

Jövő év szeptemberétől az új gépjárművek csak akkor kerülhetnek forgalomba, ha az első és hátsó üléseiket is biztonsági öv használatára figyelmeztető rendszerrel látták el.

Arany Gábor

Eltérő módon jelezhet a bevezetendő új rendszer az első, illetve a hátsó ülések esetében Fotó: Shutterstock

A baleset-megelőzési bizottság által közreadottak szerint az ENSZ-EGB új biztonsági előírásokat fogadott el a biztonsági övekkel kapcsolatban, melyek 2019 szeptemberét követően szükségessé teszik a biztonsági övek használatára emlékeztető rendszerek alkalmazását az első és hátsó üléseken egyaránt. A kiegészített szabályozás természetesen az újonnan előállított gépkocsikra fog vonatkozni.

Eltérő módon jelezhet a bevezetendő új rendszer az első, illetve a hátsó ülések esetében Fotó: Shutterstock

A követelmények ugyanakkor némileg eltérnek. Az első üléseken a rendszernek képesnek kell lennie arra, hogy érzékelje azt, ha az utas ott helyet foglal, és a biztonsági öv csatlakoztatásának hiányában már az elindulás kezdetén figyelmeztetést adjon. A hátsó üléseknél a hangjelzés akkor működik, ha az utas a jármű mozgása közben kapcsolja ki az övét. A biztonsági öv a mai napig a járművek leghatékonyabb passzív biztonsági eszköze. Az egyéb biztonsági megoldások is csak abban az esetben fejtik ki kedvező hatásukat, amennyiben az öv szabályosan rögzített. Az EU 28 tagállamának átlagában a személygépkocsik első ülésen az övhasználat aránya 88%, míg a hátsó üléseknél a 74%-ot sem éri el. A biztonsági övek használatának mértéke lényegesen alacsonyabb a kisebb áruszállító járművek és a tehergépkocsik utasainál, míg a legmagasabb a személygépkocsik vezetőinél. A magasabb fokú utasvédelmet segíti elő, hogy a törésteszteket végző EuroNCAP 2018-tól magasabb pontszámot ad azoknak a járműveknek, amelyek fejlett biztonsági öv használatára figyelmeztető rendszerekkel vannak ellátva, nemcsak az első, hanem a hátsó üléseken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!