Ronthatja a járművezetés képességét

2018.06.09. 10:00

Pollen és vezetés: Fáradtságot okozhat a gyógyszer

Zalaegerszeg Sokan szenvednek pollenallergiában, ezért szednek gyógyszereket is, ám ezek némelyike fáradtságot okoz, ami rontja a járművezetési képességet.

Arany Gábor

A pihenő ilyenkor is segíthet Fotó: Shutterstock

Erre figyelmeztet a baleset-­megelőzési bizottság a honlapján. A virágzó növények pollenjei sokak számára jelentenek kellemetlenségeket. Ma már minden ötödik-hatodik ember pollenallergiában szenved, ennek jellege az egyéni érzékenységtől függően változik. Az orrfolyás, szemviszketés, a bőr kiütései sokak napjait keserítik meg. A tünetek csökkentésére szedett gyógyszerek, antihisztaminok azonban fáradtságot okozhatnak, még mikroalvást is elő­idézhetnek, ami rendkívül veszélyes járművezetéskor. Nemcsak az antihisztaminok, de más gyógyszer is járhat ilyen hatással.

A pihenő ilyenkor is segíthet
Fotó: Shutterstock

A gyártók szerint a kereskedelmi forgalomban kapható gyógyszerek 15-20 százaléka befolyásolja a vezetési képességet. Ezek közé tartoznak a nyugtatók, altatók, pszichotróp gyógyszerek és néhány fájdalomcsillapító. Ezek gyakran korlátozzák a kognitív, szellemi teljesítményt, nyilvánvaló fáradtságot okozva. Sokan alábecsülik azt, hogy a gyógyszerek mekkora hatással lehetnek a jármű vezetésére, és a készítmény beszedését követően volán mögé ülnek. Nagyon fontos ezért, hogy a gyógyszerről tájékozódjunk. Ha vezetés közben álmosság tör ránk, azonnal tartsunk pihenőt! Már a rövid, 10-20 perces alvás, majd egy erős kávé is sokat segít az út biztonságos folytatásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!