Lóerő

2013.11.28. 15:00

Veszélyes biciklisek

A közlekedési balesetek terén évek óta mutatkozó tendenciával ellentétes folyamatról árulkodnak a számok a kerékpárosok esetében.

Arany Gábor

– Zala megyében a kerékpárosok okozzák a személyi sérüléssel járó balesetek egyötödét – hívta fel rá a figyelmet Pintér László alezredes. A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársa elmondta, hogy öt évvel ezelőtt, 2008-ban Zalában az összes közlekedési balesetből 9,18 százalékot okoztak a biciklisek. Ez az arány 2010-ben már 15,3 százalékot ért el. Idén pedig a november 25-ig bekövetkezett, személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek 20,2 százaléka volt írható a biciklisek számlájára. (Közbevetésképpen: az országos arány 14 százalék.)

– A hűvösebb idő beköszönte sem látszik meg a zalai adatokon. Az elmúlt év hasonló időszakának baleseti számaihoz képest ez év október végéig a kerékpárosok 17.4 százalékkal több balesetet okoztak. Az azóta eltelt négy hétben pedig ez a mérték már 22,5 százalékig romlott – magyarázta Pintér László.

Ahogy a járdán tilos kerékpározni, úgy a zebrán sem szabd átgurulni, hanem tolni kell a kerékpárt. Fotó: Arany Gábor

E közben a statisztika összességében a közlekedési balesetek 10 százalékos csökkenését mutatja idén a tavalyi hasonló időszakhoz mérve. Különösen jó hír, hogy 35 százalékkal kevesebb volt halálos balesetből, a súlyos sérüléssel járó pedig 21 százalékkal csökkent. A kerékpárosok növekvő arányát azonban az összes baleset csökkenése csak részben magyarázza, mert esetükben az abszolút számok is romló helyzetről árulkodnak.

– Leggyakrabban a sebesség helytelen megválasztása vezet a bajhoz, a biciklis emiatt esik el. Előfordult, hogy egymással ütköztek össze, vagy épp utast szállítva zuhantak az útra. Sajnos a szabályok tisztelete kevésé jellemzi a kerékpárosokat. Nem ritka a lakott területen kívül, sötétben, világítás és láthatósági mellény nélkül közlekedő ittas biciklis, aki potenciális áldozatnak tekinthető – emelte ki az alezredes.

Végezetül néhány közkeletű tévedésre hívta fel a figyelmet. Tehát: járdán tilos kerékpározni, és így a zebrán sem szabad átgurulni, hanem tolni kell a kerékpárt. Az egyirányú utcába a forgalommal szemben hajtani csak akkor szabad, ha azt tábla jelzi. Tilos a szeszes ital fogyasztása is. Itt annyi az engedmény, hogy a biztonságos vezetést nem befolyásoló mértékű, 0,5 ezrelék véralkoholszintű befolyásoltsággal mellékúton lehet kerékpározni. De ez nem biztatás, mert a balesetet okozó kerékpárosok közel harmada amúgy is ittas volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!