Lóerő

2012.01.05. 16:52

Láthatatlan karcolásból indulhat

Egyelőre a kiadós havazás elkerülte a megyét, ezért az úttestről felfröccsenő sólé még nem rongálja a gépjárműveket. A kellemetlen por és sár lerakódása viszont az esztétikai szempontokon kívül rendszeres mosás nélkül károkat okozhat az autón.

Benedek Bálint

- Az autó ápolása nem korlátozódik évszakokra, az állagmegóvás érdekében állandó felügyeletet igényel - fogalmazott Moór Attila, a nagykanizsai ipari parkban működő szakszerviz ügyvezetője. - A legnagyobb ellenség a só valamint a víz. Ezek  megfelelő kezelés hiányában  egyenként is komoly pusztításra képesek akár néhány nap alatt.

A szakember szerint a tulajdonosok télen a kellemetlen időjárásra hivatkozva szinte hozzá sem nyúlnak a kocsijukhoz, ha igen akkor csak áttörlik egy kendővel.

- Ettől a mozdulattól a fényezés megsérülhet, s az apró, akkor még láthatatlan karcolás az előbb említett sótól és víztől hamar elfertőződhet - folytatta Moór Attila. - Ezért azt javasoljuk, hogy a felcsapódott sarat és a lerakódott port elsőként vízsugárral vagy az autómosókból jól ismert gőzborotvával távolítsuk el. A különféle keverékű vegyszerek és autósamponok segíthetik a hatékonyabb tisztítást.


Ezeket a műveleteket a Moór szakszerviz egyik munkatársa, Hegedűs Attila egy terepjárón mutatta be. A karosszérián kívül a kerékdobokat és kerékjáratokat is alaposan ki kell mosni, hisz az ott megbúvó kisebb sérülések szintén gondot okozhatnak.

- Tipikus hiba, hogy a kerekek belső pereme mindig kimarad a tisztításkor, így az ott korábban lerakódott sár és só egyvelege hónapok alatt roncsolhat - fűzte hozzá Moór Attila ügyvezető. - A sós lé mínuszokban nem támad, inkább a melegedésben aktivizálja magát. Tehát mielőtt a garázsba állnánk az autóval, szárítsuk ki, emellett a hidegben a szélvédő keretgumiját is érdemes kezelni, hisz könnyedén betöredezhet.



Lóerő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!