Lóerő

2010.08.06. 05:29

Derékig érő fehér sportautó - Kárpáti Sebestyén szerint a kabrió fílinget mindenkinek át kell élnie

A tikkasztó hőségben a zárt autóban aszalódva bizonyára sokunk eljátszott a gondolattal, hogy miért nem kabriót választottunk.

Benedek Bálint

Persze talán a férfitársaim nevében is mondhatom, hogy mi továbbfűztük a gondolatot, hiszen a dögös kabriók után még a lányok is megfordulnak az utcán. A családapákat viszont más szempontok érdeklik: elférnek-e a gyerekek vagy épp lesz-e helye a gyermekülésnek?

Bár Kárpáti Sebestyén szerint a kabrió fílinget egyszer mindenkinek át kell élnie, hiszen egyáltalán nincs korhoz kötve. Ráadásul ezt a felszabadult vezetési élményt kizárólag ezekben a járgányokban ülve lehet megtapasztalni.- Majdnem ahhoz az élményhez hasonlít, mint amikor motor nyergében ülünk - fogalmazott Kárpáti Sebestyén. - Csak ide nem kell bukósisak, nincs is nagyobb élmény, mint amikor a hajunkba belekap a szél. Testközelből érezhetjük a kocsi minden rezdülését, s a bennünket körülvevő táj hangjait.

 


Kárpáti Sebestyénről mindenki tudja, színes egyéniség, hisz garázsában az 1932-es Mercedes-Benz replika (az eredeti modell pontos másolata) mellett több saját építésű gépjármű sorakozik. Köztük a szintén kézimunkával készült 1920-as Cadillac kabrió, mely leginkább egy teherautóra hasonlít. A tekintélyt parancsoló méretekkel rendelkező vajszínű monstrumot az orosz Molotov erőforrás hajtja, s 2003-ban az Európa legszebbjének megválasztott kanizsai Laky Zsuzsa is utazott benne.

 


De térjünk vissza az európai, s sokkal kifinomultabb vonalvezetésű 1932-es Mercedesre, mely két évvel ezelőtt került Nagyrécsére. A precizitásáról messze földön híres autószerelő megsajnálta a már leharcolt állapotú húszéves konstrukciót, és szétszedte.

- Darabokra bontottam, és újra összeraktam - mesélte tovább Kárpáti Sebestyén. - A munka beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, ugyanis a végére szinte csavarról csavarra megismertem a kocsit.

 


S bár a nyugdíjas autószerelő nem mondta, érezni lehetett a mozdulatain, ahogy az autóval foglalkozott: szerelem volt első látásra!

- Ugyan nem Mercedes motor hajtja, hanem egy Fiat 124-es 60 lóerős szíve dobog benne, de ez kívülről senkinek sem tűnik fel - mosolygott a Nagyrécsén élő férfi. - A derékig érő autó eredeti példánya 1932-ben a párizsi autókiállításon szépségdíjat nyert.

A hófehér sportkocsi, a fekete bőr ülésekkel valóban feltűnő jelenség az utakon, s egy maximum 180 centiméter magas ember akár hosszabb távon is vállalhatja vele az utazást.   Mint azt a tulajdonos elárulta: a legmesszebbre eddig még csak a Balaton déli partjára merészkedett az autóval, ám a közlekedés többi résztvevôje jellemzôen elkerekedett szemmel figyelte. Sőt az is elôfordult, hogy lassítottak láttára, és nagy dudálással üdvözölték a különleges jövevényt.


DUDASZÓVAL KÖSZÖNTÖTTÉK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!