Lóerő

2009.09.04. 02:27

Vezetés a háromdimenziós virtuális valóságban

Nagykanizsa - Meredek feljáróval ellátott parkolóházban, hegyi úton és havas, ködös időjárásban próbálhatják ki magukat a tanulóvezetők egy háromdimenziós virtuális valóságot teremtő szimulátor révén.

zaol.hu

A szimulátoros gépjármű-vezető oktatás hazánkban újdonságnak számít, Nyugat-Európában azonban már rendkívül elterjedt. 

Szédítő, de hasznos virtuális valóság

Nem véletlen: mivel nincs üzemanyag-fogyasztás, környezetbarát a rendszer, s a monitorok előtt ülve a hibás döntést követően nem esik kár sem autóban, sem emberéletben. A szimulátor lelke négy nagy teljesítményű számítógép, amely három, egyenként több, mint 100 centiméteres képátlójú monitorral áll összeköttetésben. A klaviatúra szerepét komplett, pedálokkal, biztonsági övvel és kézifékkel is felszerelt autóbelső, műszerfal tölti be. 

A szoftver rengeteg közlekedési szituáció előállítására képes: nappali, éjszakai vezetés, ködös, jeges időjárási és útviszonyok, kereszteződések, körforgalmak, benzinkutak, gyalogosok és kerékpárosok. A repertoár nem teljes, ugyanis a program még azt is figyeli, hogy a vezető mekkora erővel fékez, illetve, mennyire üzemanyagtakarékos a vezetési stílusa. Az élethűséggel sincs probléma: ha egy kereszteződésben kidugjuk a jármű orrát, a jobbról érkező reflektor-villantással kienged minket - ám nem mindig, ezért nem árt figyelni. A szoftver pedig a gesztus ellenére sem mulasztja el figyelmeztetni az erőszakos vezetőt, hogy a jobbról érkezőnek volt elsőbbsége.

 E sorok szerzője is kipróbálta az eszközt, s szégyen ide, szégyen oda: nem vette könnyedén az akadályokat. Aki vezetett már autót, azt zavarhatja, hogy nem érzi a kapcsolatot az út és a jármű között, s bizony, a virtuális valóság szó szerint szédítő, szokni kell. 

A szimulátorral megtanulhatók a vezetés alapjai

- A szimulátor segítségével megtanulhatók a járművezetés alapjai úgy, hogy közben nem is ülünk autóba - magyarázta Péter Lajos, a nagykanizsai Start Autósiskola ügyvezetője. Itt egy pályázati sikernek köszönhetően a napokban szerelték be a megye első ilyen eszközét. A típus egyedülálló a Dunántúlon, mert nem videó-alapú, mint a többi hasonló berendezés, hanem virtuális valóságot teremt, amellyel a kinti világhoz megszólalásig hasonló körülmények hozhatók létre.

- Arra is jó, hogy újra és újra gyakoroljuk rajta azokat a szituációkat, amelyeket odakint a forgalomban nem megfelelően kezelt a tanuló. Szeretnénk és kell is használni a gépjárművezetői képesítési igazolvány kapcsán, amely új elem a képzésben. Szeptember 9-től megszűnik a belföldi és a nemzetközi árufuvarozó képesítés, tavaly óta nem létezik a belföldi személyszállító sem, helyettük jött ez az igazolvány, amihez kapcsolódóan előírták: aki eztán szerez vezetői engedélyt C kategóriából, annak 2 óra szimulátoros vezetést kell teljesítenie, s vizsgáznia is kell rajta.

Péter Lajos hozzátette, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a berendezés hamarosan teret hódít az utánképzésben is. Sőt, a szakember szerint ez kifejezetten üdvös lenne.

Barangoljon LÓERŐ rovatunk cikkei között! Klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!