Lóerő

2009.06.12. 08:28

Nyest az autómban! Most mi legyen?

Zalaegerszeg - Még ha eleinte nem is utalnak rá jelek, bizony előfordulhat, hogy potyautast látunk vendégül autónkban, s az illető csak akkor leplezi le magát, amikor már tetemes károk száradnak a lelkén.

Horváth A. Attila

Pedig alig 40-50 centi hosszú, és mindössze 1-2 kiló súlyú az önkényes járműfoglaló, a nagyobb városokban is gyakran felbukkanó nyest, ami életmódját tekintve ugyan ragadozó, de az autótulajdonosok bánatára rágcsálni is imád. Milyen károkat tud okozni a motortérben, és mit tehetünk ellene? - kérdeztük a szakembert.

- A nyestek és a különböző rágcsálók előszeretettel költöznek be az autó motorterébe, és ott elsősorban az elektromos vezetékeket rongálják meg, de előfordult már, hogy fékcsövet rágtak szét - válaszolta Péter György autószerelő mester, a Mobil Péter Kft. ügyvezetője. Mint mondta, a motortérben az autó leállítása után is sokáig meleg van, vélhetően ez vonzza az állatot, de az is lehet, hogy egyszerűen csak biztonságos menedéket lát a járműben. Mindenekelőtt a parkosított, városszéli, erdőközeli területeken vannak ilyesféle veszélynek kitéve az autók.

- Ha kábeleket harap át a nyest, összeomolhat az autó teljes elektromos rendszere, ilyenkor kigyulladnak a kontroll-visszajelzők és nem indul a motor. A kábelkötegek cseréje szakszerű javítást igényel, ami nagyobb beavatkozásnak számít.

Célszerű tehát előre felkészülni a nyesttámadásra, s bár 100 százalékos védelem nincs (rafinált állatról van szó), a rizikó különféle praktikákkal jelentősen csökkenthető.

- Kapható nyestvédelmi spray, amivel a motorteret félévente egy alkalommal befújjuk; ennek szaga távol tartja a nyestet, az utastérben viszont már nem érezhető. A spray ráadásul korrózióvédelmet is biztosít, az egészségre pedig ártalmatlan. A másik módszer az elektromos nyestriasztó beszerelése; ez a műszer az emberi fül számára érzékelhetetlen, viszont a nyestet rendkívül irritáló ultrahangot bocsát ki - fogalmazott Péter György, aki végül egy népi praktikát is említett. Egy német ügyfele javasolta, hogy emberi hajat kell zacskóba helyezni, s a kábelekre erősíteni. Állítólag neki bevált...

Címkék#nyest#autó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!