Letenye

2016.05.04. 12:12

˝Önkormányzati˝ térkövek - Amíg megjelennek a pályázati kiírások, saját termékkel végzik a felújítást

Letenye – Közterületi útszakaszainak, járdáinak javításához térkőburkolat gyártásába fogott az önkormányzat a közfoglalkoztatás keretében.

Horváth-Balogh Attila

Farkas Szilárd polgármester elmondta: 35 közfoglalkoztatott dolgozik a projektben.

– Önkormányzatunk árverésen megvásárolt egy korábbi téeszmajort, s itt alakítottuk ki a térkőgyártó üzemünket – bocsátotta előre a polgármester. – A térkőgyártást a közfoglalkoztatás sajátos helyi programelemeként valósítjuk meg. Az ötlet onnét jött, hogy Letenye terei, járdái több ponton is felújításra szorulnak, s amíg az erre vonatkozó pályázati kiírások megjelennek, addig a kritikus szakaszokon haladhat a munka a térkövek felhasználásával, beépítésével. Az üzem egy nap alatt körülbelül 150-200 térkőelem gyártására képes. Ez meglehetősen szép mennyiség, de csak saját célra gyárthatunk, mivel a közfoglalkoztatás keretében valósul meg a program, sajnos, a térkövek értékesítésére nincs lehetőség.

Farkas Szilárd és Rab József munkavezető a készülő térkövek minőségét ellenőrzi

Farkas Szilárd azt is elmondta, a gyártáshoz szükséges berendezéseket Mezőcsátról hozták, a „receptúrával” együtt. (Nem mindegy ugyanis, hogy az összetevők az egyes térkőtípusokhoz milyen arányban kerülnek bele a keverőbe. Merthogy többféle sablon alkalmazható, így készülhet mederlap, gyeprácsos és H-kötésű térkő is.)

– A gépből kikerülő térkövek frissiben nem használhatók fel, három hétig szárítani és locsolgatni kell őket annak érdekében, hogy a cement segítségével szilárd szerkezet alakuljon ki – mondta. – Szeretnénk bővíteni majd a repertoárt a helyi igényeknek megfelelően, így tervezzük például beton kerítéslábak gyártását is.

A polgármester azt is hozzátette: a saját térkőből már építettek is be a város főterén, a régi nagyáruház előtt, továbbá mederlapozást végeztek néhány árokszakaszon. A munkálatok folytatását azokon a járdaszakaszokon tervezik, melyek korábban betonelemek felhasználásával készültek, s megsüllyedtek, illetve megrepedeztek. Továbbá várhatóan a strand felújításához is jól jönnek majd az „önkormányzati” térkövek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!