Letenye

2015.03.15. 12:45

Muníciót kell merítenünk 1848-49 történéseiből - hangzott el Letenyén

Letenyén a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár szervezte nemzeti ünnep vasárnap 11 órakor a Kossuth emlékoszlopnál vette kezdetét.

Mirkó Imre

Elsőként Letenye Város Fúvószenekara adott térzenét, majd játszotta el a Himnuszt, amely után a helyi Harangozó Józsefné szavalata hangzott el, aki Erdélyi József: Március 15-én című költeményét mondta el.

A koszorúzást követően a Farkas Szilárd polgármester köszöntötte az ünneplőket, majd Pácsonyi Imre a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke mondott ünnepi beszédet.

Farkas Szilárd letenyei polgármester köszöntője Fotó: Mirkó Imre

Mint többek között elhangzott, az 1848-as történésekkel kapcsolatban bármelyik nézőpontot is vesszük elő, meg kell találnunk benne a nekünk erőt adó és a felnövekvő generációknak újabb és újabb muníciót jelentő tartalmakat. Nincs olyan történelmi eseményünk, amelyet ekkora szeretettel venné körül a közvélekedés, a közgondolkodás.

Pácsonyi Imre ünnepi beszédét mondja Fotó: Mirkó Imre

Minden falunkban a Kossuth vagy a Petőfi utat találjuk meg először, városainkban a Széchenyi teret szinte mindegyikben felfedezhetjük. Mindez azt is jelenti, hogy nem csak a történészek tudatában maradt meg és áll szilárdul 1848-49, hanem benne van a közvélekedésben, a közgondolkodásban, ahogy remélhetőleg a letenyei ünneplők szívében is - fogalmazott Pácsonyi Imre.

A szónok után a zalaegerszegi Énekmondó Együttes Márciusi ragyogásban című zenés irodalmi összeállítása hangzott el, majd végül a fúvószenekar által eljátszott Szózat hangjaival zárult a letenyei ünnepség.

Címkék#Letenye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!