Letenye

2016.08.09. 13:29

Letenyei sütemények - Recepteket vár a közéleti egyesület

Letenye – Tradicionális helyi sütemények receptjét gyűjti a Letenyéért Közéleti Egyesület. Eddig azonban igazán csak egy ilyet találtak: a vízbe mártott vaníliakarikáét.

Horváth-Balogh Attila

Ráczné Lánczok Zsuzsanna, az egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: amikor a hagyományőrzés az egyik fontos feladatukká vált a Fáma Háza kapcsán, elkezdtek gyűjteni mindenféle régi dolgot, amiről úgy gondolták, hogy esetleg érdemes lesz megőrizni őket az utókor számára. Használati tárgyakkal, ruhaviseletekkel, kézimunkákkal gyarapították a gyűjteményt.

Képünkön Soós Lászlóné, az LKE választmányi tagja a Felsőrajkon megrendezett zalai települések sütiversenyére készített édességekkel, köztük a vízbemártott vaníliakarikával Fotó: Letenyéért Közéleti Egyesület

– Ezek kapcsán vetődött fel a gondolat, hogy a régi, helyi ételeket is össze kellene gyűjteni – folytatta Ráczné Lánczok Zsuzsanna. – Készült egy szakácskönyvünk is, a benne szereplő receptekről több forrás alapján úgy gondoljuk, hogy kifejezetten Letenyéhez köthetők. Süteményekből kicsit gyengébb a „felhozatal”, a gond az, hogy amiről úgy tudjuk, hogy letenyei, az többnyire zalai, tehát a megye más településein is divat a sütésük. Egyetlenegyet találtunk, ami valóban a városunkhoz köthető, ez pedig a vízbe mártott vaníliakarika.

Az elnök hozzátette: azonban nem adták fel a reményt, továbbra is várnak a lakosság köréből olyan süteményrecepteket, amelyekről az a hír járja, hogy csak és kizárólag a határ menti városban ismerik, sütik őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!