Lenti

2015.03.28. 15:49

Rendőrök és polgárőrök lepték el a Lenti-hegyet

Lenti - A hegyi pincék, házak biztonságát szolgálta a Lenti Rendőrkapitányság és a Lenti és Térsége Polgárőr Egyesület közös akciója.

Korosa Titanilla

A tavaszi kerti és szőlőben végzendő munkák beköszöntével egyre többen tartózkodnak hétvégenként a hegyen, ezért időzítették a rendőrök és a polgárőrök szombatra a hegyhátak bejárást. Lenti-hegyen a  csibodai és máhomfai részt is érintve ellenőrizték a hegyi hajlékokat.

– Közös akciónk során  bejárjuk  a hegyhátakat, hogy megelőzzük a pincebetöréseket – mondta Gróf János alezredes, a Lenti Rendőrkapitányság Körzeti Megbízott Alosztályának vezetője. – Korábban többször előfordult, hogy ezeket a területeket is meglátogatták a betörők és főleg szerzámokat, kisgépeket, bort, élelmiszert tulajdonítottak el. Ezeket az eseteket többségében sikerült felderíteni. Az akció másik célja, hogy a hegyen élők, itt dolgozók lássák, hogy a rendőrség a polgárőrséggel közösen jelen van a hegyen is és megpróbáljuk megelőzni a káreseményeket. A körzeti megbízottak is rendszeres végeznek ellenőrzést Lenti – hegyen, ahol  hat éve történt az utolsó betörés.

Szombat délután több pincét is meglátogattak a rendőrök és a polgárőrök a közös hegybejárás során. A képen Gróf János (az ajtónál), Lőrincz Zsolt és Kerpács Attila polgárőrök és Nyári Ernő r. törzszászlós körzeti megbízott. Fotó: Kósa Róbert

Az akcióban, a négy rendőr mellett hét polgárőr vett részt a Lenti és Térsége Polgárőr Egyesületből.

– Az Országos Polgárőr Szövetség által meghirdetett Külterületek biztonsága programhoz csatlakozott szerveztünk – mondta Szabó Gábor az egyesület elnöke. – A bejárás során a  betörések, terménylopások elkerülése mellett a külterületek védelmét is erősíteni kívánjuk. A mai, közös szolgálatban végrehajtott akción kívül is ellenőrizzük a város ezen részén, a  nappali és éjszakai szolgálatból sem hagyjuk ki Lenti-hegyet.  A  betörések elkerülése, valamint az utazó bűnözők, idegenek  jelenléte miatt is fokozott figyelmet fordítunk erre a területre. A helyi gazdákkal jó kapcsolatot ápolunk, több polgárőrünknek is van ezen a részen szőlője,  gyümölcsöse, pincéje, így saját érdekünk is a védelem. A gazdáktól mi és a rendőrség is sok, hasznos információt kapunk, főként az idegen elemek megjelenésére vonatkozóan.

A bejárás során jó tanácsokkal is ellátták a rendőrök és a polgárőrök a gazdákat. Ezek közül talán legfontosabb,   ha idegeneket látnak a hegyen, rövid időn belül jelentsék a körzeti megbízottnak és figyeljenek a vagyonbiztonságra, zárják az ajtókat, ablakokat, illetve nagyobb értékű szerszámokat, kisgépeket ne hagyjanak szem előtt.

A két szervezet havonta szervez hasonló akciókat közösen és önállóan is, nem csak a hegyen, hanem a város belterületén is. A polgárőr egyesület elnöke arról is beszélt, több pályázat beadását is tervezik, hiszen ahhoz, hogy hatékonyabban végezhessék feladataikat technikai felszerelésre és autóra lenne szükségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!