Lenti

2015.02.11. 16:15

Kisebbre cserélni a szemetest - Az egyszemélyes háztartások jogosultak a kisebb méretű kukák használatára

Lenti - Hogyan lehet a hulladékgyűjtő edényt kisebbre cserélni és ezzel csökkenteni a rezsit? Olvasói kérdést tolmácsoltunk az illetékeseknek.

Korosa Titanilla

Lenti olvasónk elmondta: egyedül maradt háztartásában, így kevesebb szemetet termel, nincs szüksége a meglévő 120 literes hulladékgyűjtőre, ezért azt szeretett volna kisebbre cserélni. A szolgáltató arról tájékoztatta, vásároljon kisebb méretű szemétgyűjtőt, ezt követően alacsonyabb tarifa vonatkozik rá. Viszont neki nincs pénze a cserére. További kérdésként felmerül, hogy ha beszerzi a kisebb kukát, akkor a nagyobb miért marad nála.

Megkerestük a kérdéssel a Lenti Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft.-t, a helyi közszolgáltatót.

– Az önkormányzat hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló helyi rendelete előírja, hogy az ingatlanhasználó a változást követően 15 napon belül köteles bejelenteni a közszolgáltatónak – az ingatlanon keletkező hulladék mennyiségének becslése és a szükséges edényzet űrtartalmának meghatározása érdekében – az ingatlanon állandó vagy tartózkodási címmel rendelkező ügyfelek számát. Aki a bejelentés során egyszemélyes háztartásként jelöli meg a szolgáltatási helyet, az jogosult a 60 literes űrtartalmú edényre – válaszolt Ferenczi Róbert, a lenti közszolgáltató társaság hulladékgazdálkodási vezetője.

Sárvári Ádám épp egy kis méretű hulladékgyűjtőt ürít Lentiben. Fotó: Kósa Róbert

A 120 literes hulladékgyűjtő edény szolgáltatási költségének 57 százaléka a 60 literes, a kis kuka díja.

– Az ügyfél a bejelentés időpontjától jogosult a kisebb, vagy nagyobb hulladékgyűjtő edény használatára- folytatta. – Mielőtt a közszolgáltató megvenné a már nem használt gyűjtőedényt, tisztázni kell a tulajdonviszonyokat. A gyűjtőkörzetben a legtöbb hulladékgyűjtő edény pályázati úton lett beszerezve, ahol az önkormányzatok voltak a pályázók a gyűjtőedényeket pedig átadták a lakosságnak. A gyűjtőkörzet más településein – helyi rendeletek értelmében – a gyűjtőedény az ingatlanhasználó tulajdona. A szolgáltatást igénybe vevő szerzi be a számára megfelelő méretű hulladékgyűjtő edényt, melynek számláját az ügyfélszolgálaton bemutatja, és ezt követően jogosult a gyűjtőedény használatára. Akinek hasonló problémája van, annak javasoljuk, próbálja meg a használt gyűjtőedényt értékcsökkent áron értékesíteni, és egy más űrtartalmú hulladékgyűjtő edényt beszerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!