Lenti

2015.01.08. 16:35

Lili, Léna, Zsombor és Pál - Több mint száz haláleset és negyvenhárom születés Lentiben

Lenti - Több mint negyven gyermek született a határ menti városban az elmúlt évben, ám ennek ellenére tovább csökkent a település lakosságának száma – hasonlóan az elmúlt években tapasztalt tendenciához.

Korosa Titanilla

2013-ban 8290, tavaly pedig 8243 állandó lakosa volt Lentinek – tudtuk meg Magyar Lajostól, a lenti polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjétől. Az elmúlt évben a születések száma nem érte el a halálesetek felét. Az illetékeseknek 2014-ben 102 hagyatéki eljárást kellett lefolytatniuk. Az esküvők száma az utóbbi idők tapasztalatainak megfeleően továbbra is alacsony volt, a statisztika szerint csak 29 pár döntött a hivatalos együttlét mellett, ami lényegesen kevesebb az öt-hat évvel korábbi számhoz képest. Az alacsony házasodó hajlandóság ugyanakkor nyilván nem függ össze a születések számával, hiszen az elmúlt évben összesen 43 új lakosa lett a településnek: 20 leány és 23 fiúgyermek látta meg a napvilágot Lentiben tavaly.

A lenti óvoda Nyuszi-csoportjának tagjai – az intézménybe 252 gyerek jár, és ez a szám évek óta állandó. Fotó: Kósa Róbert

A lányoknak választott keresztnevek közül ezúttal népszerű volt a Lili, két kislányt is erre a névre kereszteltek, illetve a Léna első és második utónévként. De előfordult a talán még most is különlegesnek számító Amina, Bíborka, Amanda és Zoé is. A fiúk közül ketten-ketten kapták a Zsombor, Pál, illetve Benjámin neveket, de a Botond is hasonlóan népszerű volt. Utóbbit egy esetben második keresztnévként viseli egy lenti kisgyerek. Egyébként a fiú nevek választását is sokszínűség és változatosság jellemzi, a régi magyar nevek – mint a Vajk, Keve, Nimród – mellett megtalálható a szülők választásai között az ír eredetű Konor, a héber-latin gyökerű Ármin, a germán elődökre büszke Medárd és szintén latin ősre visszavezethető Bende is.

A születések száma kicsit hosszabb távon természetesen a város nevelési és oktatási intézményeinek létszámát is befolyásolja. A Lenti Napközi Otthonos Óvoda tizenegy csoportjába jelenleg 252 kisgyermek jár, és ez a szám évek óta stagnál.

Gál Elekné intézményvezető. Fotó: Kósa Róbert

– A lenti óvodának körzetközponti szerepe van, a helyi családokon kívül a környező településekről is több szülő keresi fel intézményünket azzal a szándékkal, hogy ide írassa be gyermekét. Illetve ha a család lehetőségei engedik, előfordul az is, hogy a helyi bölcsődébe járó vidéki gyerekek közül is többen nálunk lesznek óvodások – mondta a gyermekintézmény működéséről Gál Elekné óvodavezető.

A bejáró ovisok közlekedésének problémáját segítenek megoldani az illetékesek. A lenti óvoda körzetéhez tartozó településekről (például Mikekarácsonyfáról, illetve Lentikápolnáról is) az iskolabusszal, minden esetben biztosított állandó kísérővel érkeznek meg a gyerekek reggelente az óvodába – mondta az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!