Lenti

2013.05.29. 16:08

Afrikai harcsa a zalai pecásoknak

Egy év kihagyást követően újra lehet afrikai harcsát fogni Belsősárd határában. Az e célra elkülönített tóba a héten három mázsa egzotikus halat telepítettek.

Gyuricza Ferenc

Három éve került először a belsősárdi tórendszer egyik kisebb állóvizébe afrikai harcsa. A halászati jogot birtokló Tenke-völgye Természetvédő és Sporthorgász Egyesületnek már akkor sikere volt a kezdeményezéssel. Román Péter elnök szerint nemcsak a horgásztársaknak kínáltak különleges élményt, de a térség gasztronómiáját is gazdagították, hiszen az afrikai harcsa a legízletesebb halak közé tartozik, húsa a magyar szürke harcsáénál is finomabb.

Román Péter mutatja az afrikai harcsát (Fotó: Gyuricza Ferenc)

– Arra számítunk, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan ismét nagy lesz az érdeklődés – sorolta Román Péter. – Három mázsa középkategóriájú, azaz kettő és négy kiló közötti harcsát telepítettünk, pontosan 110 darabot. Egy elkülönített, kerítéssel körbevett tóba tettük őket, s külön tematikát dolgoztunk ki a horgászatukra, így egy napijeggyel öt hal fogható, s abból egyet vihet el a horgász.

Az egyesület elnöke szólt arról is, hogy az afrikai harcsa nemcsak kopoltyúval, hanem kezdetleges tüdővel is lélegzik, viszont érzékeny a víz hőmérsékletére, így csak nyári szezonban lehet tartani. Abban bíznak, hogy a 110 darab halra lesz igény, s ha gyorsan fogyna, akkor még egy második telepítést is bevállalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!