Lenti

2011.12.01. 18:10

Múzeuma lesz a kilencven lakosú falunak

Falumúzeumot alakítanak ki társadalmi összefogással Külsősárdon. Ezekben a napokban a boronaház-jellegű épület építése zajlik, az átadást jövő tavaszra tervezik.

Temesi Hilda


A mintegy kilencven lakosú Külsősárdon az elmúlt években több olyan tárgyi emléket is összegyűjtöttek a helybeliek, amelyek a korabeli falusi-paraszti életmódhoz kötődtek. A földművelés és állattartás szerszámait, az önellátó életmód elengedhetetlen kellékeit eddig az önkormányzat épületében raktározták, ám  mint azt Gasparics Győző polgármester elmondta  már csak megóvásuk érdekében is új, saját helyet kellett nekik keresni. Ráadásul a helyiek szeretnék azt is, hogy a térségbe látogató turistáknak bemutathassák ezeket az eszközöket.

- Így vetődött fel egy falumúzeum létrehozásának az ötlete  fűzte - hozzá a polgármester.  - Nem dédelgettünk persze grandiózus terveket, csupán az egykori gazdasági épületekre jellemző kis, fából kialakított házat képzeltünk el. Az építkezéshez a földterületet az önkormányzatunk biztosította, az építőanyagot legnagyobb részt a község lakói adták össze, a tetőfát pedig kedvezményes áron tudtuk megvenni. A munkálatokból a falu minden családja kiveszi részét, így arra sem kell pénzt áldoznunk.


Aki nem ismeri múltját, nem érti világosan a jelent sem, amely a jövőnek a hordozója  - idézte Sütő Andrást a polgármester. Gasparics Győző úgy látja, a kistelepüléseken élők sokkal inkább ragaszkodnak gyökereikhez és a múltjuk emlékeihez, ezért kapott ekkora támogatást a helyiektől a kezdeményezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!