Lenti

2011.10.30. 13:54

A rímhányó Romhányi emlékezete

Ha nevét és életrajzát nem is, hallhatatlan sorait szinte mindenki ismeri a 90 éve született Romhányi Józsefnek. A költő olyan rajzfilmekhez írt szövegeket, mint a Mézga család, a Kérem a következőt vagy a Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki.

Gyuricza Ferenc


A tisztelői által többnyire rímhányó Romhányiként emlegetett irodalmár életrajzát és műveit elevenítették fel pénteken este Lentiben, a városi könyvtárban megtartott rendezvényen.

- A Fehér Bottal a Kerka Mentén - Látásfogyatékosok Térségi Egyesületének elnöke, Kovács Béla vetette fel az ötletet, hogy a komolyabb hangvételű irodalmi előadások után rendezzük egy vidámabb zenés-verses estet is - mondta Dányi József, a Lenti és Vidékéért Alapítvány kuratóriumi elnöke. - Ehhez az adott apropót, hogy Romhányi József idén ünnepelhette volna kilencvenedik születésnapját. Így a két civil szervezet, illetve a könyvtár összefogásával részben rá emlékezve rendeztük meg a műsort, amelyben Bertainé dr. Paczolay Ilona, Harasztiné Sümegi Mária, Krisztánovics György, valamint Kovács Béla versmondók elevenítették fel a halhatatlanná vált sorokat. Az est második részében pedig más költők, például Petőfi vidám hangvételű verseit mutatták be.

Dányi József hozzátette: kevesen tudják, de Romhányi József több komolyzenei műnek is szövegírója volt, illetve operett-librettókat és musicaleket is fordított. Utóbbiak közül a T.S. Eliott költeményei alapján készült Macskák a legismertebb. Ő írta továbbá minden idők egyik legnagyobb slágerének, a Két vallomás című filmben elhangzott Párizsban szép a nyár című dalnak a szövegét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!