Lenti

2011.05.30. 06:52

Szent András-túra, az ősök emlékére

A török hódoltság korában kihalt magyar településekre emlékeztek a túrázók, akik vasárnap a néhai Szentandrás temploma helyén álló kereszthez zarándokoltak.

Gyuricza Ferenc

A zalabaksai Hagyományápoló Kertbarát és Kulturális Egyesület tavaly szervezte meg először a Szent András emléktúrát, amit Berkes József elnök elmondása szerint hagyománnyá szeretnének nemesíteni. Idén a hősök napjához igazodva indultak útnak, s ezúttal mintegy hat kilométeres távot tettek meg, amely során a környező Medes-hegyre is ellátogattak, pótolva egy korábbi, az eső által elvert programot is.


- A megmozdulásnak két célja volt: tisztelgés az őseink előtt, illetve megismerni a környék természeti értékeit - mondta az elnök. - Két útvonalat terveztünk, a mintegy hat kilométeres túrára azokat vártuk, akik a természetjárásnak is hódolnak, a rövidebb út pedig egyenesen a néhai Szentandrás település egykori temploma helyén állított kereszthez vezetett, ahol Páli Zoltán csesztregi plébános közreműködésével emlékeztünk múltunkra, történelmünkre. A két túrán mintegy harminc fő vett részt.

A hosszabb távot járókat Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre is elkísérte, s olyan védett is ritka növényekre hívta fel a figyelmüket, mint a kisvirágú hunyor, a szibériai nőszirom vagy a Kerka-völgyében eddig még fel nem fedezett pázsitos nőszirom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!