Lenti

2009.05.04. 02:29

Amatőrök, profik

Lenti - Több mint 500 kilométert tekertek le azok a profi kerékpárosok, akik részt vettek az immár ötödik alkalommal megrendezett 24 órás biciklis körmaratonon.

Gyuricza Ferenc

Az egészséges életmód és a kerékpáros sport népszerűsítésében az amatőrök sem vallottak szégyent - a 385 kilométer megtétele úgyszintén óriási teljesítménynek számít. A szervezők, a Mocorgók az Egészségért és a Környezetért Egyesület tagjai mindezt elégedetten is nyugtázták.

- Amikor a rendezvényt először négy évvel ezelőtt meghirdettük, csupán amatőr mozgalomról volt szó - fogalmazott Mészárovics István, a civil szervezet elnöke. - A tömegsport jelleg megőrzése mellett idén bekapcsolódott a versenysport is, ami bennünket is újabb feladat elé állított, két külön útvonalon kellett a biztonságos kerékpározás feltételeit garantálnunk.

Az amatőr kerékpárosok ezúttal is a Lenti belterületén kijelölt mintegy öt és fél kilométeres távon köröztek, míg a profik - akik között két egykori osztrák válogatott is akadt - egy Szlovéniát is érintő negyven kilométeres távon kerekeztek körbe-körbe. A staféta éjszaka sem szakadt meg, bár a levegő akkorra igencsak lehűlt, a vállalkozó kedv azonban egyáltalán nem lankadt.

- Örülünk annak, hogy ilyen nagy az érdeklődős a 24 órás körmaraton iránt, de azt is látjuk, hogy a jövőben változtatni kell a jellegén, a résztvevők számát csak így tudjuk tovább növelni - folytatta a Mocorgók elnöke. - Az idén már bevontunk partnerszervezeteket, a Kerka Menti Szabadidő és Ifjúsági Egyesülettel, valamint egy horvátországi civil szervezettel, a Bundekkel közösen sikeresen pályáztunk a Nemzeti Civil Alapprogramhoz.

Mészárovics István hozzátette: a körmaraton célja, hogy a saját korlátait győzze le mindenki, ha valaki csak néhány kör megtételére képes, de arra vállalkozik, az is értékelendő. Így is akadtak extrém teljesítmények, négyen - Gerencsér Attila és Pálla Zoltán Lentiből, Árvai Endre Iklódbördőcéről és Molnár Zoltán Mikekarácsonyfáról - 24 órán át maradtak a nyeregben. Az ötödik 24 órás kerékpáros maratonon 213 fő vett részt. A hazai biciklisek mellett osztrákok, szlovének és horvátok, de az éppen a városban pihenő svájciak közül is csatlakoztak az dulókhoz. A legidősebb résztvevő, egy 78 éves férfi ez utóbbiak közül került ki, a legfiatalabbnak az a 9 hónapos csecsemő számít, aki gyermekülésben tett meg néhány kört.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!