Lenti

2009.04.06. 02:29

Aranyat termelők Becsben lesz tartva

Lenti - Rekordszámú nevezés érkezett az idei borminősítőre, a három fős zsűrinek 91 mintát kellett végigkóstolnia. A gazdák remek munkáját mutatja, hogy a Kerka-parti városban még soha ennyi bort nem jutalmaztak arany minősítéssel.

Gyuricza Ferenc

A Lenti Kertbarát Kör idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját.

Lentiben és a város környékén egyre nagyobb kultúrája van a szőlő- és bortermelésnek, egyrészt köszönhetően a helyi Kertbarát Kör áldozatos munkájának, másrészt a fejlettebb technológiával rendelkező szomszédos szlovéniai gazdák hatásának. A lenti civil szervezet évek óta baráti kapcsolatot ápol több hasonló célokat dédelgető muravidéki szervezettel, amelynek tagjait rendszeresen meghívják a helyi borminősítőkre. Így történt ez az idei esztendőben is.

- A Lenti Kertbarát Kör 1979-ben alakult, azaz idén ünnepeljük fennállásunk harmincadik évfordulóját - foglalta össze röviden lapunknak Horváth József, az egyesület elnöke. - Néhány alkalmat leszámítva, minden évben megrendezzük a borminősítőt is, amelyre immár hosszabb ideje a rédicsi, a csentei és a kebelei gazdákat is meghívjuk. Emellett a rendezvényt nyitottá tettük, vagyis azoknak a bortermelőknek is lehetőséget biztosítunk a borminősítőn való részvételre, akik nem tartoznak sem a mi, sem az említett társegyesületek égisze alá. Az idén ezt a lehetőséget többen is kihasználták, hoztak bort külsősök Lentiből, de Tormaföldéről, illetve Csörnyeföldről is.

A három fős zsűrinek így összesen 91 mintát kellett végigkóstolnia. Ebből 16 származott Lendva-vidéki területekről, a többi hazai termelésű volt. Az eredményre ezúttal valóban büszkék lehetnek a gazdák, hiszen 38 mintát jutalmaztak arany minősítéssel.

- A 2008-as évjárat a minőség és a mennyiség szempontjából is jobb volt az azt megelőző évinél - mondta Áprily-Kovács Krisztina borász, a bíráló grémium elnöke. - Mint az közismert, a 2007-es esztendő nem kedvezett az illatos fajtáknak, ez a tavalyi évjáratról szerencsére nem mondható el. Talán ennek is köszönhető, hogy rekordszámú arany minősítést adhattunk ki. Durva borkezelési hibákkal és komolyabb betegségekkel ezúttal nem találkoztunk, tehát a gazdák valóban odafigyeltek munkájukra, vagyis van eredménye a Kertbarát Kör tevékenységének.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a zsűri másik két tagja, Rába Szilárd zalaegerszegi borász, illetve Szabó László kertészmérnök is, akik a fajtajellegre hívták fel a figyelmet. Szabó László szerint a fehérborok esetében főleg a reduktív jelleg került előtérbe - érezhető volt a szlovén technológia alkalmazása -, Rába Szilárd pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Lenti környékén többnyire a nedvességet kedvelő fajták - mint a zöld veltelini - érzik jól magukat. A zsűri a korábbi hagyományoknak megfelelően ezúttal is kiválasztotta a város borát, a megtisztelő címet a Kovács Lajos által termelt királyleányka érdemelte ki.

Mindössze 350 liter van belőle, ez az összes idei termésnek kicsivel több mint az egytizede - árulja el a város borának választott királyleánykáról Kovács Lajos. A nyertes bor emiatt nagy becsben lesz tartva. Királyleánykát viszonylag kevesen telepítettek a Lenti-hegyre, pedig a gazda szerint könnyű vele dolgozni. 

.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!