Lenti

2009.03.27. 03:26

Mentve és teremtve, ami érték

Lenti (gyf) - A várossá nyilvánítás harmincéves jubileumához igazítja éves programsorozatának egy részét a honismereti egyesület - döntött a civil szervezet közgyűlése.

Gyuricza Ferenc

Tudományos emlékülés megszervezése, könyvkiadás, valamint emléktábla avatása is szerepel a szervezet tervezett programjai közt - tájékoztatott Sabján Sándor elnök, elmondva: továbbra is a hagyományok ápolását, valamint a város értékeinek felkutatását és megőrzését tartják legfőbb feladatuknak. Ennek érdekében erősítenék kapcsolatukat a társegyesületekkel, intézményekkel, elsősorban a városi könyvtárral és az idősügyi tanáccsal. Emellett a zsitkóci Gyöngyvirág Művelődési Egyesülettel tartanak Deák Ferencről újabb közös megemlékezést - ezúttal a muravidéki civil szervezet hívja meg a lentieket. De van remény az évek óta tervezett Zrínyi-emléktábla kihelyezésére is.

- Ugyancsak szerepel a terveink között két könyv kiadása - folytatta Sabján Sándor. - Egyesületünk titkára, a város díszpolgári címével elismert Tantalics Béla már befejezte az alsólendvai Bánffy-család naplójának feldolgozását, ez a kötet reményeink szerint rövidesen kikerülhet a nyomdából. A másik kiadvány pedig a szintén Tantalics Béla által írt, 1956-ról szóló kötet bővített kiadása lesz, melybe új fejezetként a Lendva környéki forradalmi események kerülnek bele.

Az egyesület elnöke beszélt a tudományos emlékülések tervezett témájáról is. Az egyik a város jubileumához kapcsolódik - ezt az őszi Kerka menti kulturális napok részeként fogják megrendezni -, a másik pedig a magyar balladák témakörét dolgozza fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!