Kultúra

2017.05.05. 18:25

Szeretném újra látni a megálmodott Tejutat - Beszélgetés Rúzsa Magdival

Egyik nagy álma teljesült azzal, hogy Presser Gáborral is dolgozhatott a színpadon. Rúzsa Magdinak gyermekkori bálványa volt az LGT legendás hírű dalszerző-zongoristája. Minderről az énekesnő beszélt lapunknak legutóbbi zalaegerszegi koncertje apropóján.

Gyuricza Ferenc

Az ország egyik legsikeresebb előadóművésze azt is elmondta: ősszel folytatódik a Presser Gáborral közös Angyal mellettem turné is, jelenleg azonban saját műsorával járja az országot.- Presser Gábor valahogy mindig ott volt az életemben - kezdte Rúzsa Magdi. - Eleinte mint bálvány, akire feltekintettem és aki példaképként lebegett előttem. Nagyon szerettem hallgatni a dalait, s elképzeltem magamnak, vajon milyen is lenne találkozni vele.

Aztán eljött ennek a lehetősége is, ő volt a Megasztárban az egyik zsűritag, aki rengeteg segített a tanácsaival, az észrevételeivel. Mindig pozitív érzülettel fordult hozzám, s ez valóban nagyon sokat segített. Már az első nagylemezem készítésekor tudtunk egy kicsit együtt dolgozni, de az igazi ajándék az Angyal mellettem című dalnak és turnénak volt köszönhető. Szakmai barátság lett a miénk, amiből még ma is rengeteget profitálhatok.

Már csak abból is, ha figyelem őt, de Presser Gábor érzi az én lelkivilágomat, s olyan dalokat ír számomra, amelyek képesek nagyon megragadni érzelmileg. Egyes pályatársakkal ellentétben én nagyon szeretem azokat a dalokat, amelyek kifejezetten erős érzelmi töltetűek, akár lehetnek szomorkásak s szomorúak is. Ilyenkor picit a saját érzéseimet, saját fájdalmaimat is bele tudom vinni a dalokba, s mindig szembe jutnak az emlékek, illetve azok a személyek, akikhez az emlékek kötnek.

A tavaly Petőfi- és Comet-, idén pedig Fonogram-díjat nyert Rúzsa Magdi Zalaegerszegen indította el aktuális, A jel című turnéját. Megváltozott repertoárral, vadonatúj látványvilággal állt közönsége elé

Presser Gábor dalaiban egy kicsit benne van az én lelkem is, egy darabka az életemből, az érzéseimből. Rúzsa Magdi azt is elárulta, énekesi pályafutása legintimebb pillanatait köszönheti a Presser Gáborral közös Angyal mellettem turnénak, aminek ősszel lesz is folytatása, de most egy másik programmal járja az országot. Ennek a koncertsorozatnak A jel a címe, és értelemszerűen a legutóbbi, Érj hozzám című albumához, valamint annak nagy slágeréhez, A jel című dalhoz kapcsolódik.

A turné áprilisban kezdődött, s az első állomása Zalaegerszeg volt.- Fontos volt számomra ez a zalaegerszegi fellépés, hiszen gyakorlatilag itt indult A jel turné - mondta Rúzsa Magdi.

- Ez egy nagyszerű kezdés volt, nagyon jó közönséggel. Ezen a koncerten mutattuk be vadonatúj látványunkat, valamint a megújult repertoárt is, amelyben a közönség elvárása miatt kötelezően eljátszandó nagy slágerek mellett a saját kedvenc szerzeményeim, illetve a legújabb lemezemen szereplő új dalok kaptak helyet. A zalaegerszegi koncert ennek okán egy fordulópontot is jelentett, hiszen a nyár folyamán már ezek a dalok lesznek hallhatóak tőlem.

Az énekesnő szerint A jel turnétól függetlenül is kifejezetten jól indult az éve, hiszen már rögtön az elején átvehette a hazai könnyűzenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a Fonogram-díjat. Természetesen énekesi pályafutását nem először részesítették ilyen kitüntetésben, de ezek a díjak számára mindig nagyon kedves visszajelzések, amelyekre egy kicsit úgy is tekint, mint a karrierje kezdetének sikereire.

- Jó érzés, amikor az ember díjat kap, ilyenkor úgy érzem, hogy érdemes volt olyan sokat dolgozni, tenni az álmaim megvalósulásáért - jelentette ki.

- Nagyon fontos számomra a közönség, de ugyanilyen fontosnak tartom, hogy a szakma is elismerje a munkámat. Szerencsére mindkettőben van részem. Tavaly Petőfi-, illetve Comet-díjat kaptam, mind a két esetben a közönség szavazatai döntöttek a díj odaítéléséről, a Fonogram-díj pedig egy szakmai elismerés volt, azok a szakemberek, újságírók és rádiósok mondtak véleményt a munkámról, a dalaimról, akik nemcsak az én munkásságomat követik figyelemmel, de a teljes hazai kínálatra van rálátásuk. Azt hiszem, ennél többet senki sem kívánhat magának.

Rúzsa Magdi kérésünkre egy másik kellemes emlékét is felidézi. Tavaly februárban, pályafutása során először lépett fel önálló koncerttel a legnagyobb hazai fedett téri koncerthelyszínen, a Papp László Budapest Sportarénában, ahol olyan visszajelzést kapott a közönségétől, ami a mai napig gyakran megdobogtatja a szívét.

- Amikor a Tejút című dalomat énekeltem, hirtelen egyszerre kezdett el világítani a közönség, kezében a telefonokkal. Arra gondoltam, ha csak arra a három percre is, de sikerült látnom a Tejutat, amit megálmodtam magamnak. Ott, abban a pillanatban arra gondoltam, hogy tényleg megvalósultak a gyermekkori álmaim. Az Aréna amúgy is nagyon kedves emlékeket ébreszt bennem, mert annak idején, most már több mint tíz évvel ezelőtt, ott jelentették be, hogy megnyertem a Megasztárt.

Bár az volt az első fellépésem ezen a helyen, de azt mégsem számolom, hiszen ott nem egyedül szerepeltem, és nem csak miattam, Rúzsa Magdi miatt jött a közönség. A tavaly februári koncertre viszont igen, s bennem mindig is él egyfajta bizonyítási vágy, tényleg szeretem tudni, hány embert érdekel az, amit csinálok.

Az Aréna-koncert ezért is volt az egyik leginkább felemelő eseménye a pályafutásomnak, és a Tejút alatt megtapasztalt látvány pedig maga a csoda. Talán nem tűnik tőlem önzőségnek, ha azóta is azt mondom, hogy szeretném újra látni azt a Tejutat, ezért aztán megint nekivágunk ennek a nagy útnak.

2018. február 24-én ismét a Papp László Budapest Sportarénában fogok énekelni, és nagyon bízom benne, hogy a tavalyihoz hasonló sikere lesz annak a koncertnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!