Kultúra

2017.01.15. 20:40

Nyelvi határkő lehetne - Kopjafát állítottak a kultúráért tevékenykedők tiszteletére

Kapca - Akár nyelvi határkő is lehetne Kapca, hiszen Magyarország felől érkezve az utolsó, Szlovénia belső régiói felől nézve pedig az első magyarok által lakott muravidéki település.

Gyuricza Ferenc

Egyebek mellett erről szólt szombaton a faluotthon udvarán felállított kopjafa avatása apropóján a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség tanácsának elnöke. Horváth Ferenc arra is kitért, hogy a nemzetiségileg vegyesen lakott térségben csak úgy tudnak boldogulni magyarok és szlovénok, ha összefognak, s egymást megbecsülik.

A kopjafát Martin Konrad Dolanic lendvai plébános szenteli fel. Mellette, a kép jobb szélén hotizai paptársa, Kovac Viljem
Fotó: Gyuricza Ferenc

A muravidéki községben a magyar kultúra napjáról emlékeztek meg, s ennek keretében avatták fel azt a kopjafát, amit a testvértelepülés, Zalabaksa önkormányzata adományozott. A kopjafa elkészítője a zalai község polgármestere, Horváth Ottó volt, aki a Kárpát-medencében elterjedt, de a Muravidéken még kevésbé ismert szimbólumról szólt részletesen, és azt is elmondta: szeretné, ha azok neveivel díszítenék a kopjafát, akik önzetlenül dolgoztak a helyi közösség, azon belül is kiemelten a magyar nemzetiség hagyományai és kultúrája érdekében. A leleplezett kopjafát Martin Konrad Dolanic lendvai, illetve Kovac Viljem hotizai plébános szentelte fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!