Nyári szünet után

2019.09.03. 11:30

Madách Imre sorai az ország színészeivel – Évadnyitó társulati ülés a Hevesi Sándor Színházban

Közel három hónapos nyári szünet után tegnap évadnyitó társulati üléssel, az első bemutatandó darab próbájával és nem mindennapi örömhírrel kezdte meg a 2019/2020-as évadot a Hevesi Sándor Színház.

Arany Horváth Zsuzsa

Nagy Johannát, a Győrből érkezett új színművész tagot köszöntik az évadnyitó társulati ülésen Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A nézőtéri társulati ülést megelőzte a Ruszt József téri épület előtt az a ceremónia, melynek keretében a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház igazgatói, dr. Besenczi Árpád és Szűcs István egy-egy nyolcszemélyes kisbuszt vehettek át. A városi önkormányzat közbenjárása nyomán a Spirit Auto Kft. nevében Varga Tamás értékesítési vezető a két, húszmillió forint piaci értékű járművet egyéves tartós bérleti használatra bocsátotta rendelkezésre. A Hevesi Sándor Színház hosszabb ideje küzdött a megfelelő méretű gépkocsi hiányával, mondta köszönőszavai között Besenczi Árpád, amikor átvette a kulcsot.

A társadalmi felelősségvállalás gesztusát Balaicz Zoltán polgármester az átadáson mint követendő példát mutatta be, amely Zalaegerszeg vállalkozásaira egyébként jellemző.

A társulati ülésen – amelyen jelen volt a város több vezetője és Vigh László országgyűlési képviselő – az igazgató először is egyperces néma tiszteletadásra kérte a jelenlévőket, így emlékezve a múlt évad végén elhunyt György János színművészre, a zalaegerszegi színház örökös tagjára. Két új társulati tagot mutatott be a direktor: Nagy Johanna színművész Győrből érkezett a Hevesi társulatához, amely új sofőrt is igazolt Gelencsér Gábor személyében.

Képünkön Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester, Varga Tamás, az autókereskedés értékesítési vezetője, Besenczi Árpád, Szűcs István és dr. Vadvári Tibor alpolgármester. Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap
Nagy Johannát, a Győrből érkezett új színművész tagot köszöntik az évadnyitó társulati ülésen Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Besenczi Árpád tájékoztatta a társulatot arról, hogy az intézményt fenntartó városi önkormányzat június 12-én egyhangú szavazással őt bízta meg a következő ötéves ciklusra, 2025 februárjáig a színház igazgatásával, majd sorra vette az új évad bemutatóit, melyek sorát október 11-én a Zrínyi 1566 című rockmusical nyitja Moravetz Levente rendezésében, Sasvári Sándorral a főszerepben.

A bemutatókról szólva jelezte, a tervekhez képest mégsem tudja elvállalni a neki szánt szerepet Eperjes Károly a Tóték című tragikomédiában. Lemondó­levelében a minisztertől kapott fontos feladatra hivatkozott, de szeretne majd a következő évadban részt venni a zalaegerszegi munkában. Az igazgató elmondta, úgy tűnik, sikeres pályázatok szegélyezik ez évben az útjukat, erre szükség is lesz, hogy a hat nagyszínpadi produkció mellett éltetni tudják a diákságnak szóló Tantermi Deszka sorozatot vagy a stúdió-előadásokat, és az esz­közbeszerzésre is szeretnének fordítani. Láthatjuk ebben az esztendőben az említetteken kívül az Oscar című vígjátékot, az Augusztus Oklahomában című fekete komédiát, majd március 13-án a Kőszívű ember fiai, végül az évad végén a Sose halunk meg című zenés játékot. Az ifjúságnak az Óz, a nagy varázslót szánják Tompa­gábor Kornél rende­zésében.

 

Az évadnyitó társulati ülés végén törzsgárdajutalmak emléklapját osztotta ki az igaz­gató: több 5, 10, 15, 20, 25, 30 és három 35 éves törzsgárdajutalom talált gazdára azok között, akik ennyi esztendeje közalkalmazottai a Hevesi Sán­dor Színháznak.

Az ember tragédiája 2019

Érdekes kezdeményezéshez csatlakozott a Hevesi-színház. A magyar dráma napja alkalmából (szeptember 21.) arra hívtak fel a szervezők, hogy „Az ember tragédiája 2019” címmel minden magyarországi színész részvételével készüljön egy videófilm a teljes mű megszólaltatásával. Az egyes részleteket más-más színház tagja olvassa fel. Az alkotáshoz 22 zalaegerszegi színész jelentkezett, a megvalósítás szervezője, vezetője Kiss Ernő Jászai-díjas színművész. A beérkezett lista alapján Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke és Vecsei H. Miklós (Vígszínház) készíti el a szövegbeosztást. A film a magyar dráma napja és a Színházak éjszakája közösségi oldalán lesz elérhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában